fbpx

[Foto] Patriarh Bartolomej podpisal odlok o neodvisnosti ukrajinske pravoslavne cerkve

Patriarh Bartolomej ob podpisu odloka (Foto: Facebook)

Patriarh Bartolomej je podpisal odlok, s katerim je ukrajinski pravoslavni cerkvi podelil neodvisnost od ruske, na slovesnosti ob podpisu pa sta bila prisotna ukrajinski predsednik Porošenko in nekdanji predsednik vlade Juščenko.

Ekumenski patriarh Bartolomej, vodilna verska avtoriteta v pravoslavnem krščanstvu, je na slovesnosti v Istanbulu, od koder deluje, podpisal odlok, s katerim je ukrajinski pravoslavni cerkvi podelil neodvisnost od ruske. Na slovesnosti sta bila prisotna tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko in nekdanji ukrajinski premier Viktor Juščenko. Porošenko je ob tem povedal: “Dragi Ukrajinci, to je zgodovinski dogodek! Danes je velik dan!” Zahvalil se je tudi patriarhu Bartolomeju: “Še enkrat, besede izjemne hvaležnosti v imenu ukrajinskega naroda, v imenu našega naroda, vaša svetost. Vzelo nam je veliko časa, da smo prišli do sem.”

Odlok o razglasitvi neodvisnosti ukrajinske pravoslavne cerkve (Foto: Facebook)

Moskva protestira proti odločitvi
Kot poroča Breitbart, se je patriarh že oktobra strinjal z neodvisnostjo ukrajinske pravoslavne cerkve, decembra pa je sledilo oblikovanje neodvisnega telesa v Kijevu s strani pravoslavnih škofov. Ruska pravoslavna cerkev je ob tem pričakovano protestirala, njihov tiskovni predstavnik Vladimir Legoida je odlok označil kot rezultat političnih in osebnih ambicij, po njegovih besedah pa je tudi v nasprotju s kanonskim pravom in je kot tak neveljaven.

Patriarh Bartolomej in metropolit Epifanij (Foto: Facebook)

Slovesnost ob razglasitvi neodvisnosti ukrajinske pravoslavne cerkve v Istanbulu (Foto: Facebook)

Konflikt z Rusijo terjal že 10 tisoč življenj
Vodja ukrajinske pravoslavne cerkve je metropolit Epifanij, ki je bil kritičen do moskovskega verskega vpliva v Ukrajini, prav tako pa je izrekel podporo ukrajinskim silam v boju proti proruskim separatističnim upornikom na vzhodu države. Konflikt, v katerem si je Rusija v nasprotju z mednarodnim pravom priključila tudi ukrajinski polotok Krim, je terjal že prek 10 tisoč življenj.

Predsednik Petro Porošenko (Foto: Facebook)

Petro Porošenko v Istanbulu (Foto: Facebook)

J. Ž.