fbpx

[Foto] Požar v Alberti – zgovorne fotografije in številke

Foto: epa

V kanadski provinci Alberta se izredne razmere ne umirjajo. Požar uničuje celotna naselja, evakuirati pa bodo morali več kot 90.000 prebivalcev. Ogenj se razteza že na 850 kvadratnih kilometrih, za seboj pa pušča pravo razdejanje. 

Danes bodo pričeli z evakuacijo mesta Fort McMurray, za kar bo poskrbelo kar 400 avtomobilov, ki bodo utrdili pot skozi uničeno mesto. Evakuacija po tej poti namreč še včeraj ni bila varna, zato so morali prebivalce evakuirati s poletom preko požara.

Prebivalce začasno nameščajo v več sto kilometrov oddaljena mesta Calgary, Edmonton in druga mesta v Alberti. Največja težava pa je, da se mnoge družine ne bodo morale vrniti domov, saj so njihovi domovi popolnoma uničeni. ”Tu ne govorimo o nekaj dnevih. Škoda je ogromna,” je dejal premier Alberte Rachel Notley, ki je izseljenim družinam že obljubili vso podporo in pomoč.

Požar v številkah:
– Uničenih je bilo že več kot 1.600 zgradb
– 88.000 ljudi je že bilo evakuiranih
– Pogorelo je že 850 kvadratnih kilometrov območja
– Na kraju požara se bori 250 gasilcev in 12 helikopterjev.

Vzrok požara še vedno ni znan, k njegovi širitvi pa nedvomno pomagajo temperature in suhe razmere. Čeprav je škoda ogromna, se požar v zadnjih dveh dneh ni izrazito razširil, kar gasilcem zbuja nekaj upanja. Veter sicer gasilcem ni pomagal, so se pa temperature nekoliko spustile, poroča CNN.

Oditi so morali v tridesetih minutah
Požar za seboj pušča mnogo žalostnih zgodb ljudi, ki so v trenutku ostali brez vsega. ”Popolnoma nič nam ni ostalo. Oditi smo morali praktično brez opozorila. Vse, kar sem lahko odnesel, je bilo nekaj oblačil, trdi disk, prenosnik, potni list in moj jujitsu pas,” je svojo zgodbo povedal 27-letni Cameron Spring, ki je moral svoj dom zapustiti v pičlih 30 minutah.

M. G.