[Foto] Tudi Hrvaška ima svojo Lidijo Mavretič: Policisti aretirali več oseb, osumljenih tihotapljenja migrantov, med katerimi je tudi 29-letnica!

Lidija Mavretič in Dejan Židan (Foto: Instagram)

Tihotapljenje migrantov za številne kriminalce predstavlja nadvse donosen posel, sploh v zadnjem času, ko je migrantska kriza v Evropi dokončno eskalirala. Veliko dela ima z njimi posledično tudi policija. Spomnimo se samo škandala, ko je slovenska policija konec julija pri protizakonitem poslu, tihotapljenju ilegalnih migrantov, zalotila kar nekdanjo kandidatko stranke SD na evropskih volitvah, Lidijo Mavretič. V povezavi s tihotapci pa so aktivni tudi na Hrvaškem. Tamkajšnja policija je namreč aretirala devet oseb, za katere sumijo, da so migrante tihotapili z območja Bosne in Hercegovine proti Sloveniji. Med njimi je bila tudi 29-letna ženska.

Hrvaška policija je po poročanju Jutarnjega lista končala večmesečno kriminalistično preiskavo, v kateri je odkrila dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem ilegalnih migrantov. Akcija je bila izvedena v sodelovanju s kriminalistično policijo, različnimi policijskimi postajami ter uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala.

Hrvaški varuhi pregona so v okviru akcije na območju Buj, Motovuna, Baške, Reke, Raba in Slavonskega Broda aretirali devet oseb: 54-letnika, 49-letnika, 33-letnika, 31-letnika, 29-letnika, 29-letnico, dva 26-letnika in 23-letnika. Vse sumijo storitve različnih kaznivih dejanj, povezanih s tihotapljenjem ilegalnih migrantov. Ob že omenjenih so teh kaznivih dejanj osumljeni tudi dva državljana Kosova, stara 53 in 37 let, ter dva hrvaška državljana, stara 31 in 21 let, ki so trenutno nedosegljivi in jih še iščejo.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Ilegalne migrante tihotapili iz smeri Bosne in Hercegovine proti Sloveniji
Osumljenci so obtoženi, da so se zunaj ali znotraj kriminalne združbe pridružili skupnemu cilju pridobivanja nezakonite premoženjske koristi in so od začetka decembra lani vsaj 26-krat organizirali ter izvedli tihotapljenje in prevoz migrantov. Migrante so prevzeli na različnih lokacijah v bližini državne meje z Bosno in Hercegovino ali Reke, od tam pa so jih prepeljali v bližino državne meje s Slovenijo ali Zagreba. Na ta način so nezakonito premestili vsaj 96 tujih državljanov ter skupno zaslužili najmanj 94 tisoč evrov.

Privedena osumljenka (Foto: Matija Djanjesic/ CROPIX)

Slovenska policija pri tihotapljenju migrantov zalotila nekdanjo kandidatko stranke SD na evropskih volitvah
Pri preiskavi so hrvaški varuhi pregona med drugim sodelovali s koprsko policijsko postajo. Slovenska policija ima z odkrivanjem tihotapcev ilegalnih migrantov tudi sicer že veliko izkušenj. Konec julija so na primer pri tihotapljenju ilegalnih migrantov zalotili nekdanjo kandidatko stranke SD na evropskih volitvah in vinsko kraljico Lidijo Mavretič ter njenega moža, kar je bil svojevrsten škandal. Par so takrat pridržali ter začeli s predkazenskim postopkom zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, za kar je zagrožena zaporna kazen do 5 let.

Rajko Golob

 • Janez Kepic-Kern

  Meni, nikoli kaznovanemu
  ex OK knjižničarju Janezu K. Kernu je nek 19 let
  fant, Slovenec, ki vozi, razvaža robo s kamionom po vsej Sloveniji
  povedal,
  da nekateri v krajih ob meji s HR – v svojih hišah, po kleteh
  baje
  SKRIVAJO NELEGALNE ISLAM MIGRANTE – ZA DENAR.
  Fant,
  ki mi je to povedal – je pošten,
  kako je zares s tem – pa naj ugotovijo – za to – PLAČANI
  IN
  POOBLAŠČENI LJUDJE IZ MNZ ORGANOV NAŠE R.S. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • totex39

  Donosni finančni posel za brezposelne in tihotapsko nagnjene ljudi.

 • Olga101

  Pet let je premalo! Kje je materialna odgovornost???? Koliko stane državo ilegalni migrant?????

  • Tunka Šmarjola

   Lahko je tudi dosti. Odvisno !?!?

 • Tunka Šmarjola

  Kaj čemo…eni so tihotapili orožje leta 91′ in nikoli za to odgovarjali…eni pa danes tihotapijo migrante.

  PS: Orožje TO je bilo družbena lastnina…tudi jaz sem bil lastnik…in mi ga je Janša ukradel in prodal. Denar pa pobasal v svoj žep !!!

  • Objektivni Hun

   Vsak naj pri sebi razčisti kot ve in zna. Večina ljudstva strahospoštuje pravo oz zakon. Kar ostane so kriminalci iz ulice in najbolj sposobni kriminalci na vrhu piramide izobraženi politiki…

  • anzek

   Če bi bil za to kriv JJ, bi že zdavnaj sedel!!
   Le povprašaj Mogeta, ki je bil predsednik preiskovalne komisije. Ti bo povedal, da je bil na vseh dokumentih Kučanov podpis!! Celo tako daleč je šlo, da je Kučanoov odposlanec šel v Zagreb in zahteval dokument, ki bremeni JJ, pa so mu rekli, da ne obstaja, nakar je zahteval, da ga hrvaška udba ponaredi!!
   Kaj ni to zanimivo, da Kučana ni nihče sodno preganjal?? Tu tiči samo en izmed razlogov, zaradi česar nam je Kučan s svojo udbo ugrabil državo. Obstajajo seveda tudi drugi razlogi. Lahko ti jih naštejem še najmanj 55!!

   Spomin ti je pa močno opešal!! So ti to strici povedali, ali pa sam presvetli Painkiher.

   • Marija

    Zanimivo vedno se pojavi kdo Janša je kriv.Na Kučana vsi pozabijo,pa pri toliko dokazih kdo je prodajal orozje.

  • xtc

   Ja vemo milan je bil zelo aktiven za bosno ,celi kontejnerji in helikopter prevozi.

 • xtc

  Mater prava socialistzka;povešeni joški,velik vamp in r*** in roza barve in blont “fršpritzt”.

 • Marija

  Dober zaslužek.Kdo bi se ga branil z malo straha.