fbpx

[Foto] V Sredozemlju potonila migrantska tihotapska ladja – 5 mrtvih

Foto: EPA

V Sredozemlju se je prevrnila še ena z migranti prenatrpana ladja. Do nesreče je prišlo, potem ko se ji je že približevala ladja italijanske mornarice, zaradi česar so se migranti nagnetli k tistemu delu plovila, kjer bi se lahko izkrcali na rešilno italijansko ladjo. V nesreči je umrlo pet ljudi, 500 so jih uspeli rešiti.

Italijanski mornarji so opazovali grozoviti prizor: vse več migrantov se je zgrnilo na en del ladje, kar je povzročilo njeno vse večje nagibanje. Ljudje so začeli padati v morje. Tisti, ki so vedeli, da so v veliki nevarnosti, so začeli plavati na varno, medtem ko so se ostali še vedno zgrinjali proti delu ladje, s katerega so se nameravali izkrcati.

Foto: EPA

Foto: EPA

Ko je bila ladja že povsem nagnjena, je začela v njo pronicati voda, kar je povzročilo njen dokončen potop. V tistem trenutku so bili italijanski mornarji že dovolj blizu, da so utapljajočim migrantom lahko podali rešilne jopiče in druge rešilne pripomočke.

Foto: EPA

Foto: EPA

Pokopališče v Sredozemlju
Od izbruha migrantske krize so se uveljavile tri najpogostjše poti oz. vrata v Evropo: prva je v Španiji, kjer migranti periodično naskakujejo visoko ograjo, ki so jo postavile španske oblasti; druga poteka preko Turčije v Grčijo; najnevarnejša tretja pa poteka preko Sredozemlja. Samo v preteklem letu je v Sredozemskem morju utonilo več kot 3700 ljudi.

Ž. K.