fbpx

Foto: V Turčiji pod strogim varovanjem zbrani voditelji G20, prvo srečanje Putina in Obame

Foto: epa

V turškem letoviškem mestu Antalya so se zbrali svetovni voditelji ob začetku vrha držav skupine G20 . V luči smrtonosnih terorističnih napadov v Parizu naj bi se voditelji posvetili predvsem iskanju skupne strategije v boju proti terorizmu Islamske države. Medtem z juga Turčije poročajo o nasilju islamističnih skrajnežev.

Svetovni voditelji vrh začenjajo z dvostranskimi srečanji. V Antalyi vladajo strogi varnostni ukrepi, za katere skrbi kar 12 tisoč policistov. Med drugimi je na vrh prispel ameriški predsednik Barack Obama, ki se je še pred uradnim začetkom vrha sestal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Obama naj bi se ob robu vrha predvidoma sestal tudi s savdskim kraljem Salmanom.

Vrha se udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin in kot so sporočili njegovi predstavniki, se bodo voditelji na vrhu dogovorili o skupnih stališčih tako v boju proti terorizmu v luči pariške tragedije kot tudi glede obvladovanja begunske krize.

Ob robu vrha G20 v turški Antalyi sta se danes srečala in pogovarjala predsednika ZDA in Rusije, Barack Obama in Vladimir Putin – prvič, odkar je Rusija sprožila zračne napade v Siriji in s tem še dodatno razburila Zahod. Šlo je za okoli 15 minut dolg neformalen pogovor ob klubski mizici.

Vrh G20 se je sicer uradno začel ob 11. uri po srednjeevropskem času in bo trajal do ponedeljka. G20 je predvsem gospodarski forum, a je gostitelj vrha Erdogan že pred petkovimi napadi v francoski prestolnici, ki so terjali najmanj 129 življenj, na dnevni red pogovorov uvrstil tudi vprašanje migracij, sirsko krizo in terorizem. Poleg tega naj bi razpravljali o gospodarskih vprašanjih in podnebnih spremembah.

Zaradi napadov v Turčijo ne bo francoskega predsednika Francoisa Hollanda, vsekakor pa bo boj proti islamskim teroristom v ospredju pogovorov.

Ubili štiri člane IS
Medtem je v turški provinci Gaziantep blizu meje s Sirijo prišlo do novega nasilja islamskih skrajnežev. Ponoči so v strelskem obračunu turške varnostne sile ubile štiri domnevne člane Islamske države, poročajo turški mediji, ki se sklicujejo na varnostne vire. Domnevni skrajneži v dveh vozilih so se uprli pozivu vojakov, naj se na nadzorni točki ustavijo, ter začeli streljati. Vojska je odgovorila z ognjem in ubila napadalce v enem vozilu, potnikom drugega vozila pa je uspelo pobegniti.

Med policijsko racijo v soboto zvečer v bloku v Gaziantepu pa se je razstrelil domnevni džihadist Islamske države. Pri tem so bili ranjeni štirje policisti.

STA, B. O.