fbpx

[Foto] Velika Britanija s potnih listov že umaknila napis EU

(Foto: iStock)

Čeprav je pri izstopu Velike Britanije iz Evropske unije prišlo do zamude in še ni jasno, kdaj bo država storila ta korak, so oblasti že začele izdajati nove potne liste, na platnicah katerih ni več napisa Evropska unija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britansko notranje ministrstvo je potrdilo, da so z nekaterih potnih listov, ki so jih začeli izdajati 30. marca – dan po tistem, ko naj bi država po prvotnih načrtih izstopila iz povezave -, umaknili napis EU v skladu z odločitvijo iz leta 2017, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kljub temu bodo še naprej, dokler država ne izstopi iz unije, izdajali tudi potne liste, ki bodo na platnicah imeli ime povezave, saj želijo s porabo zalog privarčevati, je povedala tiskovna predstavnica ministrstva.

Ob tem je izpostavila, da za državljane ne bo razlike, katerega od potnih listov bodo uporabljali, saj so oboji enako veljavni. Državljani pa ne morejo izbirati, kateri potni list bodo dobili, so dodali na ministrstvu.

Do konca leta bodo vsi potni listi iz sedanje rdeče barve spremenjeni v temno modro, kot so bili od leta 1921, preden je država leta 1988 barvo uskladila z ostalimi članicami EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vir: Twitter

Neka državljanka je bila nad spremembo presenečena in je fotografijo svojega starega in novega potnega lista danes objavila na Twitterju. “Bila sem presenečena, saj smo še vedno člani Evropske unije,” je povedala tiskovni agenciji Press Association.

Država bi morala iz povezave izstopiti 29. marca, po preložitvi pa sedaj 12. aprila. Britanska premierka Theresa May je medtem v petek v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zaprosila za dodatno preložitev izstopa do 30. junija, da država ne bi izstopila brez dogovora z EU. Ni še jasno, ali bo 27 preostalih članic na to pristalo. Odločitev bi lahko padla na vrhu o brexitu v sredo.

Demokracija.si