[Foto, Video] Tega v osrednjih medijih ne boste videli: V zadnjih dneh so potekali množični tradicionalni shodi za življenje, v Washingtonu 100 tisoč udeležencev, v Parizu pa 50 tisoč!

Shod za življenje (Foto: Twitter)

V zadnjih dneh so po nekaterih svetovnih prestolnicah potekali množični, že tradicionalni shodi za življenje, na katerih so udeleženci izražali podporo življenju nerojenih otrok. V Washingtonu sta množico zbranih nagovorila podpredsednik Pence in prek videoposnetka tudi predsednik Trump, v Parizu so udeleženci odločno nasprotovali uzakonitvi evtanazije.

V Washingtonu se je tako v petek tradicionalno zbrala nepregledna množica ljudi, ki so že 46-ič izražali podporo življenju od spočetja do naravne smrti. Dogodek tam poteka vsakoletno vse od leta 1974, pobudnica pa je bila Nellie Gray, katoliška aktivistka, ki je umrla leta 2012 v starosti 88 let. Leta 1973 je namreč po zloglasnem primeru Roe v. Wade ameriško vrhovno sodišče z odločitvijo 7 proti 2 po vsej državi legaliziralo umore nerojenih otrok. “Od takrat smo tragično izgubili prek 60 milijonov ameriških otrok, deklic in dečkov, zaradi splava, mnoge matere in očeti pa obžalujejo svojo vpletenost v splav,” je ob tem po poročanju portala Breitbart povedala predsednica Shoda za življenje Jeanne Mancini.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je dogodek označil kot izredno pomemben, pred tem pa je v telefonskem klicu v živo z urednikom medija Daily Wire Benom Shapirom povedal sledeče: “Vrhovno sodišče ZDA je obrnilo hrbet neodtujljivi pravici do življenja in pol stoletja kasneje se generacije Američanov združujemo, da skupaj povemo ‘ne, svetost življenja bomo vrnili v središče ameriške zakonodaje’.” Njegov nagovor v živo si lahko ogledate na videoposnetku v nadaljevanju. Dogodka so se udeležili še dr. Alveda King, nečakinja znanega borca za človekove pravice dr. Martina Luthra Kinga mlajšega, republikanski senator Steve Daines in republikanski kongresnik Chris Smith.

Republikanski senator Rand Paul pa je v svojem sporočilu javnosti počastil letošnji shod za življenje in spregovoril o zakonu o življenju od spočetja (Life at Conception Act): “Vsako leto shod za življenje kliče najmočnejše k zaščiti življenj najšibkejših. Kar pravimo o vrednosti človekovega življenja, temeljno vpliva na to, kdo in kaj bomo kot narod. V priznavanju tega sem ponovno uvrstil zakon o življenju od spočetja, da bi zagotovil pravico nerojenih do enake obravnave pred zakonom, skupaj z zakonodajo, ki bo prekinila prisilno financiranje Planed Parenthood s strani davkoplačevalcev. Naj bo uslišano današnje sporočilo in naj strastna zavzetost udeležencev navdihne spremembo in ponovno potrditev te najbolj osnovne izmed pravic!” Zakon o življenju od spočetja ima 12 sopodpornikov in ne spreminja ali pa interpretira ameriške ustave, pač pa se sklicuje na 14. amandma, ki kongresu nalaga, da uveljavi njena določila. Predlog zakona sicer ne zmanjšuje financiranja zdravstvenih storitev za ženske v okviru organizacije Planned Parenthood, pač pa bodo te financirane iz drugih naslovov.

Shod za življenje (Foto: Twitter)

Na prvem shodu 22. januarja 1974, natanko eno leto po odločitvi vrhovnega sodišča, se je na shodu za življenje zbralo 20 tisoč ljudi, letošnja udeležba pa se ocenjuje na 100 tisoč ljudi. Rekordno udeležbo so sicer zabeležili leta 2009, ko se je v luči izvolitve Baracka Obame za predsednika ZDA shoda za življenje udeležilo kar 650 tisoč ljudi, podobna udeležba pa se ocenjuje za leto 2013, ko je Obama pričel z drugim mandatom. Obama je izmed vseh predsednikov ZDA znan kot največji nasprotnik pravice nerojenih otrok do življenja.

V Parizu udeleženci shoda za življenje ostro nasprotovali tudi evtanaziji
V Parizu se je na tamkajšnjem shodu za življenje zbralo 40 tisoč udeležencev (nekateri viri poročajo celo o 50 tisoč udeležencih), ki so izražali nasprotovanje splavu, medicinski oploditvi in zahtevali, da naj ostane evtanazija v Franciji prepovedana. Shod so podprli papež Frančišek in številni francoski nadškofi, nekateri od njih pa so se v nedeljo shoda, ki je letos potekal 13-ič, tudi udeležili. Organizatorji so po poročanju AP tudi pozvali zdravnike, naj prisluhnejo vesti in prenehajo izvajati splave, teh je v državi opravljenih kar 200 tisoč letno.

Shod za življenje v Parizu (Foto: Twitter)

Čeprav je aktivna pomoč pri samomoru v Franciji še vedno v nasprotju z zakonodajo, pa zakon, sprejet januarja 2016, omogoča “terminalno sedacijo” za tiste, ki so že blizu smrti, prav tako pa zakon omogoča močno in neprekinjeno sedacijo, dokler pacient ne umre od bolezni ali pa izstradanja. Splav je bil v Franciji legaliziran leta 1974, po sprejetju zakona zloglasne Simone Veil, nadalje pa je bilo to področje liberalizirano po letu 2001. Takrat so omejitev za opravljanje splava dvignili z 10. na 12. teden nosečnosti, mladoletne nosečnice pa od takrat lahko zahtevajo splav brez privolitve staršev.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.