fbpx

[Foto] Zapor na Nizozemskem, ki mu migranti pravijo dom

Zapor na Nizozemskem (foto: YouTube)

Ovalne stene, celica pri celici, celoten kompleks, ograjen z visokimi zidovi in bodečo žico. Videti je kot zapor, vendar ni. Vsaj ne več. Nizozemska vlada se je odločila, da bo prazne zapore napolnila z migranti, ki jih, kot kaže, ne moti, da so nameščeni v prostorih, kjer so nekoč prebivali kriminalci – vsaj zaenkrat še ne. 

“Dvakrat smo premislili, preden smo uporabili zapor z zaporniškimi celicami,” trdi predstavnica nizozemske vlade, Janet Helder“Nekateri so se spraševali, kako lahko nastanite ljudi iz Sirije, ki so bili  v domovini morda v zaporu, tukaj v nov zapor  Zato smo se odločili, da bomo v primeru nezadovoljstva poiskali aleternative,” je še povedala za BBC.

Kljub prvotnemu namenu kompleksa je življenje migrantov v zaporu v De Koepel – Haarlem veliko lepše, kot je bilo v njihovi domovini. Zapor je bil zgrajen leta 1880 in ima prepoznavno ovalno obliko z veliko kupulo, v kateri so v treh nadstropjih razvrščene celice. V zaporu v tem trenutku prebiva približno 400 migrantov.

Migrantom, ki so v procesu iskanja azila oziroma čakajo na odgovor oblasti, pomagajo zaposleni, ki delajo na običajnih zaporniških oddelkih, kot so pralnice, kuhinja, vzdrževanje in podobno. Omogočene so jim tudi vse ugodnosti zaporniškega življenja.

Zapor je sodobno opremljen in kadar so migranti doma (v zaporu), jim je na voljo košarkarsko igrišče, fitnes in druge telovadnice. Sicer pa lahko čez dan – nekateri z dovoljenjem tudi ponoči – pohajkujejo po mestu.

Žiga Korsika