fbpx

Francija: 27 tisoč policistov protestiralo zaradi slabih delovnih pogojev, povečanega števila samomorov in nizke morale

Foto: Twitter

Skoraj 27 tisoč francoskih policistov je prejšnji teden na ulicah Pariza uprizorilo “pohod jeznih”, da bi protestirali proti številnim vprašanjem, vključno s slabimi delovnimi pogoji, nizko moralo, višjo stopnjo samomorov in pomanjkanjem sredstev.

Organizatorji shoda, imenovanega “pohod jeznih”, so po svojih besedah uprizorili nekaj, česar še nikoli nismo videli, saj naj bi na shodu po vsej državi sodelovalo blizu 150 tisoč posameznikov. Protest je bil toliko bolj poseben, ker francoski policisti niso stavkali že skoraj dvajset let.

Policijski sindikati upajo, da bo dogodek francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu poslal močno sporočilo, da je stanje morale tako nizko, kot še nikoli doslej, število samomorov pa nenehno narašča, poroča Voice of Europe.

Foto: Epa

Sindikati opozarjajo, da si je od januarja vzelo življenje že 52 policistov, letno povprečje pa je 42. Francoska vlada je prejšnji mesec že sprožila krizni načrt za spopadanje z težavami policistov.

Foto: Epa

“Tu smo, da se borimo za naše delovne razmere in predvsem, da se poklonimo svojim kolegom, ki so si vzeli življenje,” je dejal Damien, 24-letni častnik pariške prometne policije. Po besedah ​​Cirila Benoita je porast samomorov med policisti posledica “fizičnih in psihičnih naporov” ter pritiskov višjih častnikov. “Vedno je bilo nekaj pritiska na policijo, a nikoli takšnega,” je dejal novinarjem.

Christophe Castaner, minister za notranje zadeve, se je zavezal, da bodo v reformi “upoštevali nevarnosti poklica”. Policijski protestniki se tudi pritožujejo, da še vedno niso plačani za 23 milijonov ur nadur. Castaner je poudaril, da se bo policijski proračun v petletnem mandatu predsednika Emmanuela Macrona povečal za milijardo evrov, ​​obljubil pa je tudi, da bodo zaposlili dodatnih 10 tisoč policistov. Uvaja se celo načrt za prenovo propadlih policijskih postaj, vreden 300 milijonov evrov.

Eva Poljanc