fbpx

Francija in Britanija poročata o kar 30 tisoč poskusih ilegalnih prehodov v Veliko Britanijo prek Calaisa

Zmeda v Calaisu. (Foto: epa)

Oblasti so letos v bližini pristanišča Dover in t. i. evropredora ugotovile kar 30 tisoč nezakonitih poskusov vstopa v Združeno kraljestvo prek Calaisa, kljub strogim varnostnim ukrepom. V državi se spet pojavlja strah pred ustanavljanjem novega centra za migrante. 

Francoska vlada je zabeležila kar 17.867 prijav vdora v državo prek pristanišča Dover in evro-predora. Prosilci za azil so se kar 12.349-krat poskusili pretihotapiti s pomočjo tovornjakov, ki so vozili na ozemlju Velike Britanije. Številke prestopov in kršitev prihajajo na dan skoraj po enem letu, ko so zaprli zloglasno migrantsko taborišče Jungle. Letos je bilo kar 30.000 poskusov, da bi prišli v Veliko Britanijo. Pojavlja se vedno večji strah pred vzpostavitvijo novega barakarskega naselja migrantov iz Calaisa.

Francozi trdijo, da je število prestopnikov, ki skušajo doseči ozemlje Velike Britanije prek Calaisa, okoli 350, dobrodelne organizacije pa so prepričane, da je številka dvakrat večja. Skupine migrantov prenočujejo v gozdu, ki je oddaljen približno sto metrov od taborišča, ki je bil nekoč dom 10.000 ljudem. Zaradi šokantnih številk so pozvali tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, z namenom, da okrepi pomen ohranjanja varne meje med Doverjem in Calaisom. Dogajanje je pomembno za Francijo v tolikšni meri kot za Britanijo, saj z vzpostavitvijo močne meje Calais ne bo deloval kot magnet, idealen za ilegalne prestopnike. Neposredna primerjava podatkov glede na lani sicer ni mogoča, predhodne ocene francoskih organov pa kažejo, da je bilo od januarja do avgusta 2016 med 25.000 in 28.000 poskusov prehoda čez mejo. Statistični podatki se nanašajo na posamezne poskuse iskanja poti v Veliko Britanijo, torej številke lahko predstavljajo več naporov istih ljudi. Še vedno pa ni povsem jasno, koliko migrantov je uspelo letos prestopiti mejo prek Calaisa v Veliko Britanijo.

Foto: epa

Migranti povsem okupirali ta del Evrope
Tiskovni predstavniki Evrotunela so vztrajali, da imajo poostrene varnostne ukrepe in da stalni pritiski migrantov ne vplivajo na katero koli od njihovih akcij. Še vedno pa je najnevarnejša pot v Veliko Britanijo cesta, ki obkroža pristanišče, kjer pa je do leta 2015 umrlo 40 migrantov in poljski voznik. Mike Hookem, predstavnik Evropskega parlamenta, je dejal, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo število uničenih in poškodovanih tovornjakov le še povečalo. Skupine migrantov so se v Calaisu zbrale zvečer, ko so jim lokalne dobrodelne organizacije pripravile pakete s hrano in prvo pomočjo. Številni migranti so opazni tudi na zelo prometnih cestah, ki vodijo do pristanišča. Prejšnji teden so nekatere ujeli tudi med tihotapljenjem s turističnim avtobusom. Po zaprtju begunskega taborišča džungla so Francozi preselili migrante v nastanitvene centre po vsej državi, z namenom, da olajšajo pritisk na Calais. Napetosti z lokalnimi uradniki so se prejšnji teden spet povečale, ko so francoski ministri napovedali odprtje dveh novih centrov, oddaljenih približno 50 milj od Calaisa.

Prostovoljni delavci so migrante seznanili tudi z dejstvom, da njihovo potovanje v center lahko pomeni izgon v prvo državo EU, kakor je to določeno v Dublinski uredbi. Vrhovno sodišče v Franciji je prejšnji teden tudi odločilo, da je okolica Calaisa neprimerna in da morajo postaviti vodno in sanitarno infrastrukturo. Dobrodelne organizacije in skupine za človekove pravice so zatrdile, da so bili nehvaležni pogoji v začasnih taboriščih nehumani. Med številnimi begunci so se pojavile kožne bolezni, saj niso imeli vode, da bi se umili, oprali oblačila ali poskrbeli za osebno higieno. Macron je ob vsem tem zagotovil, da bo poskrbel, da priseljenci ne bodo bivali po ulicah in bodo imeli dostop do “dostojnih” stanovanj.

Ali nastaja nova džungla?
Džungla je bil migrantski tabor, ki leži pred pristaniščem Calais. V središču pa je ostalo okoli 10.000 migrantov iz osvobojenih in drugih revnih držav po vsem svetu. Več tisoč jih je iz Sirije, Iraka, Afganistana in Irana poskušalo vstopiti v Združeno kraljestvo tako, da so se vtihotapili na tovornjake, trajekte, avtomobile in vlake, na žalost pa so mnogi med potjo umrli. Med evropsko migracijsko krizo leta 2015 se je število migrantov v kampu močno povečalo, zato so francoske oblasti začele z izselitvami. Prisilna izselitev je sprožila upor, ocenjuje se, da se je okoli 8000 migrantov preselilo v druge francoske regije. Francoske oblasti so 26. oktobra lani sicer sporočile, da je tabor izpraznjen.

K. F.