fbpx

Francija in zaveznice umikajo svoje vojake iz Malija

Francoski vojaki v afriški državi Mali. (Foto: epa)

Iz Elizejske palače so danes sporočili, da bodo Francija, njene partnerice iz EU-ja in Kanada začele umikati vojake iz Malija. Odločitev so sporočili po delovni večerji o razmerah v Sahelu, ki jo je v sredo v Parizu gostil francoski predsednik Emmanuel Macron, katere se je udeležil tudi slovenski premier Janez Janša.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, je v skupni izjavi, ki so jo sprejeli pred današnjim vrhom EU-Afriška unija, zapisano, da naj bi se protiteroristične operacije v Maliju končale do junija, saj za učinkovito nadaljevanje vojaškega sodelovanja v boju proti terorizmu v Maliju niso več izpolnjeni “politični, operativni in pravni pogoji”, je zapisano v skupni izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, kar pa je vodilo k odločitvi po usklajenem umiku vojakov iz operacij na tem ozemlju. So pa sporočili, da bodo kljub vsemu države obenem zagotovile “pripravljenost, da ostanejo vključene v regijo” Sahela.

V misiji EU-ja v Maliju (EUTM) je zdaj devet pripadnikov Slovenske vojske, so potrdili na ministrstvu z obrambo.

V afriški regiji Sahel je trenutno skupaj 25 tisoč tujih vojakov. Francija je za pomoč v boju proti terorizmu tja napotila 4300 vojakov. Glavni poudarek misije, znane kot operacija Barkhane, je Mali, kjer je nameščenih do 2500 francoskih vojakov. Francija vodi tudi posebno enoto Takuba, za katero je več evropskih držav prispevalo svoje vojake in katere naloga je tudi boj proti terorizmu, poroča AFP.

Tanja Brkić