Francija kljubovala odločitvi ESČP in izgnala terorista

Datum:

Francoska vlada je prvič ignorirala odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice in uzbekistanskega državljana, ki je povezan s terorističnimi organizacijami, izgnala nazaj v njegovo domovino.

Francoski časnik Le Monde je v petek poročal, da so 39-letnega migranta novembra izgnali iz Francije, kljub sodbi najvišjega evropskega sodišča za človekove pravice proti ministrstvu za notranje zadeve zaradi zaznane nevarnosti mučenja po njegovi vrnitvi v Uzbekistan.

“To je prelomnica,” je opozorila Lucie Simon, odvetnica za priseljevanje. “Notranje ministrstvo namerno krši sodbo sodišča, ki velja za Francijo,” je dodala.

Francoski notranji minister Gérald Darmanin je kljuboval odločitvi svojega oddelka in vztrajal, da je bil migrant “policiji znan po svojih koreninah v prodžihadističnem gibanju” in je bil zato vrnjen v državo izvora, potem ko je nekaj časa preživel v centti za pridržanje v Val-de-Marnu.

Darmanin je vztrajal, da bo po terorističnem napadu v Arrasu, med katerim je čečenski islamist oktobra do smrti zabodel učiteljico Dominique Bernard, francoska vlada okrepila deportacije osumljenih džihadistov. Darmaninov urad naj bi v petek za francosko tiskovno hišo Mediapart povedal, da je število deportacij od napada povečalo za 30 odstotkov v primerjavi s preostalim delom leta.

V intervjuju za Journal du Dimanche je Darmanin dejal, da bo imela varnost francoskih državljanov prednost pred človekovimi pravicami osumljenih džihadistov.

“Predvidevam, da ne bomo čakali na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ko bodo upravno sodišče, pritožbeno sodišče in državni svet odločili v korist države,” je dejal.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...