fbpx

Francija v ognju: evakuirali že več kot 10 tisoč ljudi

Foto: iStock

Že od ponedeljka se francoski gasilci borijo z ognjenimi zublji, ki se širijo na jugu Francije in otoku Korzika, zaradi česar so francoske oblasti ponoči evakuirale več kot 10 tisoč ljudi, med njimi tudi okoli 3 tisoč turistov. Požari ogrožajo priljubljena obmorska letovišča, kjer se trenutno nahaja trikrat več ljudi kot običajno, je sporočil predstavnik gasilcev. 

Največji požar je izbruhnil v regiji Vaucluse, ogenj pa je zajel tudi več območij v okolici mest Saint-Tropez in Nice na jugu Francije, kjer je na območju več kot 500 gasilcev. Delo gasilcem še dodatno otežuje močan veter, zaradi katerega se ogenj izjemno hitro širi in krepi – v mestu Ramatuelle, približno 10 km oddaljenem od priljubljenega obmorskega letovišča Saint-Tropez, so se ognjeni zublji zaradi močnega vetra razširili na 200 hektarov veliko območje v samo eni uri, poročajo tuje tiskovne agencije.

Foto: epa.

Na severnem delu otoka Korzika je trenutno na terenu že okoli 300 gasilcev, pričakujejo pa še dodatne okrepitve, saj se požari tudi na tem območju hitro širijo in ogrožajo obmorski mesti Biguglia in Furiani.

Gasilci se vedno težje spoprijemajo s tolikšnim številom požarov. “S pomočjo močnega vetra, se vname še tako majhno pogorišče, ki ni bilo popolnoma pogašeno, in ko že mislimo, da smo napredovali, se moramo premakniti na druga območja, na katera se je razširil ogenj,” je za AFP povedal pripadnik gasilcev.

U. V.