fbpx

Francija zaskrbljena nad rusko vojaško intervencijo v Siriji

(foto: Getty Images)

Francoski predsednik Francois Hollande je zaskrbljen zaradi ruskih napadov nad uporniki sirske vlade. Hollande se bo v prihodnjih dneh srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Čeprav je bilo prvotno srečanje sklicano zaradi reševanja ukrajinskega vprašanja, bo Francija tokrat od Rusije zahtevala odgovore.

Iz Bele hiše poročajo, da dvomijo v namero ruskih vojaških intervencij na področju Sirije. Ruske vojaške sile so v svojih napadih osredotočene predvsem nad sovražnike sirijskega predsednika Al Assada. Ruski zunanji minister Sergei Lavrov je za javnost povedal, da so te trditve napačne in Rusija napada tako pripadnike Islamske države kot tudi druge teroristične skupine. Predvsem potrebno pa je po mnenju ruskih vojaških sil “iztrebiti” sovražnike vladujočega režima, kateri so odgovorni za vrsto napadov nad sirijskimi državljani.

Hollande zaskrbljen zaradi ruske prevare
Francoski predsednik Hollande javno opozarja Rusijo, da je pomembno napadati le pripadnike Islamske države. Vedno bolj očitno se zdi, da Rusija namesto uničevanja Islamske države, le krepi režim vladujočega sirskega predsednika Basharja Al Assada.

“Bojujemo se s terorizmom in ne samo z Islamsko državo”
Ruski zunanji minister Lavrov, je na zasedanju Generalne Skupščine ZN poudaril, da se bo Rusija poleg Islamske države lotila tudi drugih terorističnih skupin, med drugimi predvsem al – Nusra Front – an al – Qaeda affiliate. Zatrdil je, da so ZDA in njena koalicija, združena z namenom reševati sirsko krizo, v preteklem letu tako v Siriji kot Iraku prav tako napadle druge teroristične skupine. Dodal je še, da so vojaški napadi, strateško načrtovani s pomočjo sirijskih vojaških sil.

T.O.