fbpx

Francoske šole bodo pred teroristi varovali razoroženi policisti – številni temu nasprotujejo in hočejo oborožene!

(vir: twitter)

V Nici bodo z naslednjim šolskim letom okoli šol patruljirali neoboroženi policisti. Mestna oblast je prepričana, da bi to lahko bil dober protiukrep proti možnim terorističnim napadom. Nica se namreč sooča z nevarnostjo terorističnih napadov vse odkar je prišlo do napada s tovornjakom, v katerem je leta 2016 umrlo 86 ljudi, še 458 pa jih je bilo ranjenih. Policijski sindikat je že takoj opozoril, da se s takšnimi oznanili policiste izpostavlja nepotrebni nevarnosti, saj so lahka tarča za morebitne oborožene napadalce.

Župan Nice Christian Estrosi je potrdil, da bodo neoboroženi policisti umeščeni v nekaterih šolah zato, da bi zaščitili otroke pred vsiljivci in prihodnjimi terorističnimi napadi. “To je prvič v Franciji,” je po poročanju britanskega portala Express za francoske medije povedal župan.

Francozi naj bi s to “eksperimentalno” mero začeli septembra na nekaj vnaprej izbranih šolah po izbiri francoske vlade in niških mestnih oblasti. “To jemljemo kot eksperiment … Neoboroženi policisti bodo patruljirali na in okoli šol, pričakuje se, da se bodo integrirali v šolsko življenje,” je to komentiral minister za nacionalno izobraževanje Jean-Michel Blanquer.

Levičarji nočejo zaščititi otrok pred teroristi
Varnostniki in policisti so že bili nameščeni pred šole v Nici po terorističnem napadu ISIS, v katerem je francoski rezident iz Tunizije Mohamed Lahouaiej-Bouhlel s tovornjakom ubil 86 ljudi in jih ranil še 458. Ta teroristični napad je prebivalce Nice pošteno prestrašil. Že takrat so želeli policiste v šolah, a je takratna šolska ministrica iz vrst socialistov Najat Vallaud-Belkacem temu nasprotovala in vsak poskus zatrla v kali.

A najnovejšim ukrepom zdaj nasprotujejo tudi lokalni sindikati, ki opozarjajo, da bi “policisti, umeščeni v šolah, lahko postali primarna tarča teroristov ravno zato, ker bi bili neoboroženi” in zaradi tega nezmožni samoobrambe v primeru oboroženega napada. Francoski sindikalist je za Le Monde povedal: “Nove mere bi lahko neoborožene policiste postavile v nevarnost. V primeru terorističnega napada bi bili izpostavljeni kot tarče.”

Ivan Šokić