fbpx

Francoskega upokojenca izstrelilo iz vojnega lovca, potem ko je ponesreči zagrabil za ročico za izstrelitev iz pilotske kabine

Dassault Rafale B (foto: Wikipedia Commons)

Za francoskega upokojenca, ki je bil sicer zaposlen v francoski vojski, so nekdanji sodelavci pripravili nenavadno poslovilno darilo – polet z vojaškim lovcem. Ker pa sveže pečenega upokojenca pri vstopanju v kabino letala, ki je sicer namenjeno za dve osebi (pilota in sopotnika), ni nihče temeljito preveril, se upokojenec ni dobro namestil v letalu, med letom pa se je po pomoti celo izstrelil.

Francoski upokojenec je na dan svoje upokojitve v slovo prejel darilo, ki ga ne bo nikdar pozabil, saj se je po nesreči izstrelil iz vojaškega lovca francoskih obrambnih sil. K sreči ni izstrelil tudi pilota. “Nesreča” je bila popolno presenečenje za vse. Sicer gre za dvosedežno vojaško letalo tipa Rafale-B, dogodek pa se je pripetil na višini 762 metrov, poroča The Register

To se je zgodilo marca lani. Sicer naj bi navdušeni kolegi upokojenega Francoza, ki je tudi delal za francosko vojsko, zagrešili cel kup napak, ko so ga posadili v kabini za pilotom, in ki dejansko ni pričakoval, da bo v slovo prejel takšno nenavadno pustolovščino. Sicer je šlo za rutinski polet v času vadbe francoskih zračnih sil, ki je vključevalo tri lovce. Vreme je bilo neoporečno, pred letom pa je upokojenec opravil tudi zdravniški pregled.

Foto: epa

Napake pri njegovem nameščanju v kabino so bile sledeče: med drugim mu niso pravilno nadeli čelade, pa tudi kombinezon ni bil pravilno oblečen, kisikova maska je bila odklopljena in tudi varnostni pas ni dovolj tesnil. Za nesluten pripetljaj je krivo še dejstvo, da si upokojenec v resnici ni želel leteti, in da je bil povsem nevajen vrtenja in premetavanja v takšnem letalu. Tako se je v nekem trenutku želel panično nečesa prijeti in ob tem pograbil ročico za izstrelitev (sprožilni ročaj za izmetni sedež).

Ob tem pa sta odleteli tudi čelada in maska z njegovega obraza. In čeprav sistem deluje tako, da izstreli tako pilota kot sopotnika, se v tem primeru to ni pripetilo, pilot pa je varno pristal. Tako se je vse srečno izteklo za letalo, pa tudi oba letalca sta ostala cela. Upokojenec je zatrdil, da z vojaškimi letali ni nikdar letel, in da v času svoje kariere s tem ni imel opravka.

Domen Mezeg