fbpx

Francoski lopovi kradejo z okusom: V burgundskih vinogradih kradejo le boljše sorte grozdja!

Vinograd v Burgundiji (Foto: Facebook)

V burgundskih vinogradih vladajo izredne razmere zaradi tatov grozdja, ki pa so pri svojem delu izbirčni, saj izginjajo le boljše sorte grozdja. Zaradi tatov, ki so na delu že vsak dan, med trtami noč in dan patruljirajo pripadniki policijskih sil!

V srcu najbolj prestižnih burgundskih vinogradov vlada v času trgatve izredno stanje. Pa ne zaradi tega, ker bi grozdje ogrožale vremenske razmere. Nevarnost prihaja na dveh nogah in v okrilju noči, saj je zaradi tatov pridelek grozdja veliko manjši, s tem pa tudi proizvodnja žlahtne kapljice, poroča AFP. Soupravnik vinogradniškega posestva Gros Frère et Sœur Vincent Gros pravi: “Pomembno je, da imamo dnevno in nočno varovanje, saj tatovom to onemogoča krajo grozdja. Vsak dan se soočamo s krajo, a so dolgoprstneži izbirčni: od vsake sorte vzamejo le dva ali tri grozde, zato je težko opaziti, koliko grozdja dejansko zmanjka.”

Med trtami noč in dan patruljirajo pripadniki policijskih enot
Tatovi pa so letos zaradi manjšega pridelka grozdja, iz katerega pa bo nastal toliko boljši letnik, postali tako predrzni, da med trtami podnevi in ponoči patruljirajo pripadniki francoskih policijskih sil, namestili pa so tudi videonadzorni sistem. Kot se za Francoze spodobi, je tudi okus tatov glede grozdja prefinjen, saj izginejo samo najboljše in najdražje sorte grozdja. S tem pa se zmanjšuje dobiček vinogradnikov. Glavni preiskovalec nadzornih in intervencijskih enot v Beaunu Manuel Fernandes je takole opisal svoje delo: “Vinarji so nas veseli in sodelovanje z njimi je res izvrstno. Morda gre tudi za naša oblačila, saj nismo oblečeni v običajno uniformo, ampak kamuflažno. Zato smo drugačni.” Problem pa nastane pri majhnih vinarjih, katerih vinogradi se nahajajo na različnih lokacijah. Prav oni so lahka tarča za tatove. Po navadi pa ti prihajajo iz iste branže, vinogradniki ali dobavitelji, ki so jim zmrzal, toča ali suša zmanjšali pridelek. Za krajo pa po navadi zadostujejo samo škarje.

Vinograd v Burgundiji (Foto: Facebook)

Žandarske patrulje v Burgundiji so uvedli pred tremi leti
Član nadzornih in intervencijskih enot v Beaunu je povedal, da so pri delu izredno natančni: “Stanje nadzorujemo neposredno na terenu, kjer sredi noči opazujemo vse anomalije. Če koga vidimo, ga natančno preverimo.” Namen patrulj, katerih pripadniki na kolesih in v civilni obleki nadzorujejo vsak sumljiv premik v vinorodnem okolišu, je nadzor, odvračanje od kraje in ozaveščanje vinogradnikov. Žandarske patrulje v Burgundiji so uvedli pred tremi leti, ko je bila letina slaba in se je delež kraj grozdja močno povečal. Kot vse kaže, bodo ob trgatvi policisti v civilu postali nekaj povsem vsakdanjega.

Rok Krajnc