Francoski musliman zaradi udeležbe na božični zabavi postal tarča napadov svojih bratov v veri!

Slika je simbolična (Foto: epa)

Potem, ko je mladi musliman na spletu objavil fotografijo iz božične zabave, katere je udeležil, je postal tarča napadov s strani drugih muslimanov. Zaradi incidenta so se kritično odzvali številni najvišji francoski uradniki, ki so obsodili islamski separatizem in se zavezali, da se bodo še naprej borili proti skrajni ideologiji. 

O incidentu, do katerega je prišlo v severovzhodnem mestu Francije Belfortu, so v soboto poročali lokalni mediji. 20-letna žrtev je postala tarča groženj takoj po tem, ko je objavila sliko z božične zabave. Kot prvi se je nanj spravil eden od njegovih znancev, prav tako musliman, ki zagovarja prepričanje, da je povsem neprimerno, da se udeleži slavja druge religije.

Preberite več: Francija je v vojni!

Prvi, ki se je spravil nad 20-letnika, ga je označil za “umazanega belega sina, sina kače, sina policije” in mu obljubil, da mu bo pokazal kakšen mora biti resnični Arabec. Kljub izrazito neprimerni retoriki, ki je bila daleč od prijazne, se je 20-letnik odločil, da se vseeno sreča z znancem, ki ga je napadel z namenom, da zgladita vse morebitne razlike. Ko sta se srečala na dogovorjenem mestu je mlademu muslimanu kmalu postalo jasno, kako si njegov napadalec predstavlja “miren” pogovor. S seboj je namreč pripeljal štiri moške, ki so 20-letnika pretepli in mu zagrozili, da bodo z nasiljem nadaljevali, če si bo pretep drznil prijaviti.

Napad na mladeniča kaže protipolicijsko razpoloženje

Kljub grožnjam se je 20-letnik odločil, da svoje napadalce ovadi. “Stopil je v zasedo”, so glede napada poročali lokalni mediji. Njegova mati je poudarila, da tovrstni napad ne sme ostati nekaznovan. “Gre za sektaško in rasistično vedenje. To je v 21. stoletju nesprejemljivo. Vsakdo lahko svobodno praznuje, kar hoče in kakor želi.” Incident ni ostal neopažen s strani francoskih politikov. Minister za notranje zadeve Gérald Darmanin  je uradno potrdil, da je prišlo do napada in zatrdil, da je bila sprožena preiskava, poroča Russia Today.

Darmanin je ob tem opozoril, da je bila dodatna oteževalna okoliščina, ker je napadeni sin policista, kar kaže tudi na “protipolicijsko razpoloženje”, ki so ga izkazali osumljeni napadalci. Minister je separatizem označil za nesprejemljivega in poudaril, da v Franciji ni prostora za separatizem, ni prostora za rasizem – od koderkoli prihaja.

Protesti muslimanov po svetu proti francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu zaradi izjav, da političnemu islamizmu ni mesta v Franciji (foto: EPA)

V zadnjih mesecih so Francozi utrpeli množico terorističnih napadov islamističnih radikalov, vključno z grozljivim obglavljenjem učitelja zunaj Pariza. Učitelj je postal tarča mladega muslimana, potem ko je razredu pokazal podobo preroka Mohameda v obliki stripa, ki jih je objavila satirična revija Charlie Hebdo. Upodobitev preroka v islamu velja za bogokletno, mnogi muslimani pa izzivalne podobe v stripih štejejo za posebno žaljive.

Po napadu so se visoki francoski uradniki, vključno s predsednikom Emmanuelom Macronom, zavezali, da se bodo z vsemi sredstvi borili proti skrajnim islamistom in ustavili skrajno ideologijo. Macron je zaradi ostrega odziva povzročil diplomatske prepire s številnimi narodi z večinsko muslimansko pripadnostjo.

Nina Žoher