fbpx

Francoski muslimani nasilno protestirali zaradi zapečatenja mošeje, med drugim s skupinsko molitvijo blokirali ulico

Foto: iStock

Muslimani v francoskem mestu Clichy so protestirali ob odločitvi lokalne samouprave, ki od njih zahteva, da morajo zapustiti stavbo, ki so jo nezakonito okupirali in jo preoblikovali v mošejo.

Francoska policija je pregnala muslimansko skupino, znano kot Skupnost muslimanskih združenj v Clichyju, ki se je nezakonito naselila v eno izmed stavb, ki jo namerava lokalna skupnost preoblikovati v medijsko knjižnico, muslimanska skupnost pa jo želi še naprej uporabljati kot mošejo. La Parisien poroča, da se je naslednji dan pred mestno hišo zbrala večja skupina muslimanov, ki je v znak protesta zaradi evakuacije iz omenjene stavbe molila na ulici.

Glede na podatke iz poročila je lokalna vlada muslimanski skupnosti sicer omogočila najem stavbe, a se je rok za najem iztekel junija lani, muslimani pa kljub pozivom lokalne skupnosti stavbe niso želeli zapustiti pod nobenim pogojem. V sredo ob 8:30 so vhod v stavbo zapečatili, da vanjo ne bi mogel nihče vstopiti, a vendarle se je 50 posameznikom vseeno uspelo prebiti notri in jih je policija zato prisilno odstranila, poroča Breitbart.

Protestniki so se obnašali nasilno

Odstranitev iz zapečatene stavbe pa ni potekala povsem mirno, saj so bili po poročanju policije medtem ranjeni trije policisti, eden izmed muslimanskih protestnikov pa je bil aretiran zaradi izvajanja nasilja nad policistom.

Na družabnih omrežjih se je pojavil posnetek, ki si ga lahko ogledate spodaj in na katerem je mogoče videti, kako muslimanski protestniki v znak protesta blokirajo cesto in tam molijo, kot da so v mošeji.

Protesti v obliki molitev na ulicah so postali del gibanja, ki je v velikem porastu, in ker so ti postali tako moteči, je bila vlada leta 2011 primorana sprejeti zakon, ki muslimanom prepoveduje molitev na ulicah Pariza.

Nezakonite mošeje tudi v Italiji
Nezakonite mošeje pa ne predstavljajo problema samo v Franciji, ampak tudi v Italiji, kjer so oblasti lani zaprle vsaj šest mošej. Ko so se oblasti v Italiji odločile, da zaradi varnostnih razlogov zapečatijo stavbo, so muslimani tam prav tako protestirali in zagrozili, da bodo preplavili Vatikan in tam molili.

V Nemčiji so prišli do ugotovitve, da so nekatere majhne mošeje, ki se pogosto nahajajo v prostorih zasebnih hiš, povezane z miselnostjo radikalnih islamskih šol, kot je salafizem. Na začetku leta je politik Sigmar Gabriel pozval k zaprtju salafističnih mošej, potem ko je na plano prišla informacija, da je terorist Anis Amri, ki je zagrešil napad na berlinski božični sejem, obiskoval vrsto salafističnih mošej.

N. Ž.