fbpx

Francoski pazniki največjega zapora v Evropi z uporom in sežiganjem pnevmatik opozarjajo na katastrofalne razmere

V Franciji se dogaja nepredstavljivo. Policija se v Parizu sooča z jeznimi pazniki, ki s protesti opozarjajo na katastrofalne razmere v največjem evropskem zaporu Fleury-Merogis. Ti za obrambo svojih pravic nastavljajo barikade in sežigajo pnevmatike, policija pa je morala uporabiti solzivec. 

Pazniki s protesti opozarjajo na vse težje delovne razmere in nevarnosti, s katerimi se vsakodnevno soočajo v zaporih. Pri tem izpostavljajo, da so zaporniki čedalje mlajši in bolj nasilni. “Če takoj ne dobijo tistega, kar želijo, udarijo prvega paznika v bližini,” je za RT povedal eden izmed razočaranih in jeznih paznikov. Slednji zato zahtevajo jamstvo za osebno varnost na delovnem mestu, kot tudi povečano število zaposlenih. Njihove zahteve se tako nanašajo tudi na problematiko zmanjševanja števila zapornikov v zaporih.

V največjem evropskem zaporu vre …
Prejšnji četrtek je v zaporu Fleury-Merogis prišlo do skupinskega napada zapornikov na osebje, v katerem je bilo ranjenih šest paznikov. Po napadu je bilo paznikom očitno dovolj, zato so se odločili za organiziran protest, ki še vedno traja. V ponedeljek je v večernih urah kar 350 paznikov postavilo barikade, blokirali pa so vse vhode v kaznilnico. “Pred zaporom bomo stali vso noč in protestirali,” je dejal vodja sindikata paznikov. Dve uri po začetku protesta pa so že začeli sežigati pnevmatike in druge predmete.

Vodja sindikata zahteva vsaj 10-odstotno povečanje zaposlenih v zaporu Fleury, saj je zapolnjenost kapacitet z zaporniki kar 190-odstotna. Sindikat zahteva še umik zakonodaje, ki od njih zahteva opravičen razlog za preiskavo sumljivih zapornikov, hkrati pa zahtevajo uvedbo dovoljenja za preiskavo celic, v katerih bi lahko zasegli mobilne telefone in orožje, kar ogroža življenja paznikov. Zapor Fleury-Merogis ima 3.800 zapornikov in je največji zapor v Evropi. V njem je na prestajanju kazni tudi terorist in snovalec pariškega terorističnega napada Salah Abdeslam.

C. Š.