fbpx

Francoski predsednik Emmanuel Macron: “Deli Francije so legla teroristov!”

Francoski predsednik Emmanuel Macron (foto: EPA)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v popravku za Financial Times objavljenem 4. novembra 2020 pojasnil, da sam nima težav z islamskim separatizmom o katerem ni nikoli govoril, temveč z islamističnim separatizmom, ki je po njegovem mnenju svoja lastna kategorija.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odgovoru na trditve o za Financial Times zapisal, da se Francija ne bori proti islamu, temveč “islamističnemu separatizmu”, ki je nezdružljiv s sekularnimi vrednotami francoske republike. Macron je veliko pozornosti posvetil dejstvu, da sam govori o islamističnem separatizmu in ne islamskem separatizmu, ki so mu ga v Financial Timesu pripisovali.

Macron je ob tem izpostavil, da je vse od leta 2015 naprej “jasno”, da “so v Franciji legla teroristov”. “V nekaterih okrajih in na internetu skupine povezane z radikalnim islamom naše otroke učijo sovraštva do republike in jih pozivajo k nespoštovanju zakonov.” Kakor je razvidno iz Macronovega primera, gre za nadaljnje tiščanje glave v pesek, medtem ko se jezno cepeta.

Grožnje s smrtjo “popačen islam”
“To je tisto kar sem označil za ‘separatizem’ v enem od svojih govorov,” nadaljuje francoski predsednik. “Če mi ne verjamete, preberite objave polne sovraštva na socialnih omrežjih v imenu popačenega islama, ki so sledile Patyjevi smrti.”

“Obiščite predele kjer so majhne deklice stare tri ali štiri leta v celoti zakrite, ločene od dečkov in od zgodnje starost ločene od preostanka družbe in vzgajane, da sovražijo francoske vrednote,” je dvomljivce pozval Macron.

Foto: epa

Ostre retorike se je po poročanju Breitbarta poslužil tudi francoski notranji minister Gérard Darmanin. “Lahko vidimo, kako se politični islam prepleta z radikalnim islamom in na koncu vodi v terorizem.” Pri tem je Darmanin poudaril, da se “moramo boriti proti političnemu islamu z enako silo kot proti terorizmu.”

Avtorica Ayaan Hirsi Ali je leta 2017 za Hoover Institution politični islam definirala kot ideologijo, “ki zavrača kakršnokoli razločevanje med religijo in politiko, mošejo in državo. Politični islam celo zavrača moderno državo in preferira kalifat.” Zaradi tega je po mnenju Alijeve politični islam “v samih temeljih nezdružljiv z Ameriško Ustavo in ‘ustavo svobode’, ki je temelj ameriškega načina življenja”, in kot tak, pišejo pri Breitbartu, nezdružljiv z zahodno demokracijo.

Ivan Šokić