fbpx

Francoski predsednik Macron želi Italiji vzeti ladjedelnico. Italijanski ministri se besno odzivajo na njegove grožnje

Foto: epa

Francoski predsednik Emmanuel Macron grozi Italiji, da bo francosko vodilno ladjedelnico na atlantski obali nacionaliziral. Želi namreč preprečiti, da bi jo prevzelo italijansko podjetje.

Italijanski ministri so besni zaradi Macronove napovedi nacionalizacije francoske ladjedelnice STX France na atlantski obali. Z nacionalizacijo jim 39-letni francoski predsednik grozi v primeru, če se Italija ne bo strinjala s skupnim lastništvom.

Macron, nekdanji gospodarski minister in investicijski bančnik, je obljubil, da bo osvobodil francosko gospodarstvo. Ob tem je trdno odločen blokirati francosko ladjedelniško podjetje, ki je zdaj v lastni italijanske države. Francoska vlada je Italiji določila ultimat, da sprejme razdelitev lastništva v razmerju 50:50.

Foto: epa

Minister v Rimu je ponudbo zavrnil, saj so v preteklosti podpisali sporazum, ki so ga sklenili s francosko nekdanjo socialistično vlado. Ta Italiji dodeljuje 55-odstotni delež v ladjedelnici. V praksi je seveda drugače in dogovora, ki bi se ga morali držati, ne spoštujejo.

Italijansko podjetje je želelo odkupiti delež v vrednosti 79,5 milijona evrov, a jih je Francija zaradi bojazni, da bi do 2.600 zaposlenih izgubilo službo, zavrnila.

Bruno Le Maire, francoski minister za gospodarstvo, je povedal, da če se Italija ne bo strinjala s sporazumom, bo ladjedelnica postala njihova državna lastnina: ”Če naši italijanski prijatelji zavrnejo predlog, bo država uveljavila prednostno pravico. Kupili bomo delnice in postali večinski lastniki.”

A. L.