Francoski šefi ragbija bodo transspolnikom dovolili igrati v ženskih ekipah

Foto: EPA

Francoska ragbijska zveza se je znašla pod valom kritik, saj so sporočili, da bo transspolnikom dovoljeno igrati v ženskih ekipah. To pa je popolnoma v nasprotju s smernicami, ki jih je izdalo vodstvo tega športa. Omenjena odločitev lahko prinese tudi precej nevarnosti za tekmovalke, saj je ragbi znan kot precej nasilen šport in transpolniki imajo močnejšo konstrukcijo telesa, kot pa ženske.

Francoska ragbijska zveza je napovedala, da so soglasno glasovali za potezo, ki dovoljuje transspolnim igralcem, igrati skupaj in proti svojim vrstnikom-ženskam. Takšno je tudi priporočilo komisije za boj proti diskriminaciji in za enako obravnavo.

V RT poudarjajo, da gre za kontroverzno potezo. Ustanova World Rugby, ki nadzoruje šport po vsem svetu, je oktobra lani podala priporočilo, da se transspolnim igralcem prepove igranje v ženski eliti ali v mednarodnih moštvih, pri čemer so izpostavili potencialne nevarnosti za ženske. Takrat so zatrdili, da “varnosti in poštenosti ni mogoče trenutno zagotoviti ženskam, ki igrajo proti transspolnikom v stiku z ragbijem “.

Foto: epa

World Rugby je bil eden prvih večjih športnih teles, ki je izdal takšen odlok, vendar priporočila niso bila zavezujoča in so ekipe ali zveze o tem presojale same. “Ragbi je šport, ki deli skupnost, ne da bi se razlikoval med spolom, poreklom ali vero,” je dejal Serge Simon, podpredsednik francoske ragbi federacije. “Pomembno je, da vsem našim članom omogočimo, da vadijo svojo strast medtem ko spoštujemo pravice vseh.” Dodali so, da gre za potezo, s katero bodo zavarovali pravice manjšin. “To so znaki, da je spoštovanje manjšin neizpodbitna pravica v našem športu.”

Fizična razlika med moškimi in ženskami je velika
V priporočilih, ki jih je predlagala francoska ragbi zveza pravijo, da morajo transspolniki, ki so “fizično prerazporejeni in prepoznani v svojem trenutnem spolu”, dobiti dovoljenje za igranje v vseh oblikah športa, medtem ko morajo transspolniki, ki trdijo da so ženske, predložiti tudi dokazila, da so bili vsaj 12 mesecev podvrženi hormonskem zdravljenju. V začetku tega leta so v angleški ragbi zvezi navedli, da je treba transspolnikom oceniti tveganje, preden jim dovolijo igro.

Na spletu so se na ta račun pojavile številne kritike, nekdanji irski mednarodni reprezentant v ragbiju George Hook, je dejal, da bo ragbi žensk kmalu postal bolj nevaren, saj Francija enostransko dovoli igranje transspolnikov z ženskami, ragbi pa je znan kot precej nasilen šport. “Fizična razlika bo velika,” je bil kritičen Hook.

Sara Rančigaj