fbpx

Francoski socialisti bodo danes izbrali kandidata za predsedniške volitve

Foto: epa

V Franciji bo danes potekal drugi krog primarnih volitev francoske levice, na katerih izbirajo kandidata za aprilske predsedniške volitve. Pomerila se bosta nekdanji minister za izobraževanje Benoit Hamon, ki je zmagal v prvem krogu prejšnjo nedeljo, in nekdanji premier Manuel Valls, ki se je uvrstil na drugo mesto.

V prvem krogu je Hamon osvojil 36,2 odstotka glasov, Valls pa 31,1 odstotka, glede na ankete pa prvemu bolje kaže tudi danes.

Hamon je skrajni socialist
Hamon predstavlja levo krilo francoskih socialistov in med drugim zagovarja uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka v višini 750 evrov mesečno, medtem ko Valls trdi, da bi takšen ukrep nujno terjal zvišanje davkov, in je svojega protikandidata na televizijskem soočenju ta teden označil za sanjača.

Javnomnenjske raziskave sicer kandidatu levice ne napovedujejo preboja v drugi krog predsedniških volitev. Možnosti za uvrstitev vanj ima poleg kandidata desnice Francoisa Fillona in kandidatke skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen še nekdanji socialistični gospodarski minister Emmanuel Macron.

Macron, ki je lani spomladi zapustil vlado, bo kandidiral kot neodvisen kandidat, po pričakovanjih pa naj bi pobral precej glasov volivcev levice. Francoski socialistični predsednik Francois Hollande se zaradi rekordno nizke priljubljenosti v javnosti ni odločil za vnovično kandidaturo na predsedniških volitvah, čeprav mu ustava omogoča, da bi se potegoval še za en petletni mandat.

A. R., STA