fbpx

Francoski župan v šolske jedilnike uvedel obvezno svinjino za vse, dodatna izbira je potrata denarja, ki ogroža francoski republikanizem

član Front Nationale in Beaucaireski župan Julien Sanchez

Francoski župan Beaucairea in član Nacionalne fronte Julien Sanchez je v šolskih jedilnikih prepovedal obroke brez svinjine. Kakor je povedal, je svinjina del normalne francoske prehrane, delati izjemo samo za nekatere pa je “anti-republikansko”.

Beaucairski župan Sanchez je uvedel spremembo v šolske jedilnike za približno 600 učencev osnovnih šol, ki bodo tako ob ponedeljkih jedli svinjino. Kakor je pojasnil svojo odločitev, se mu zdi pretirano, da imajo učenci na razpolago več kot en meni samo ob dnevih, ko je na jedilniku svinjina. Za trenutno alternativo svinjini se je do zdaj po poročanju spletnega portala Breitbart odločalo okoli 150 učencev.

Od zdaj naprej bo ponedeljek dan, ko bo na šolskem jedilniku samo obrok sestavljen iz svinjine, je povedal župan Sanchez v intervjuju za L’Express. Svojo odločitev je utemeljil v pogovoru za spletni portal Valeurs Actuel, kjer je povedal: “Želel sem narediti konec tej praksi, zato ker v Becaucaireu nimamo na voljo dveh izbir vsak dan, ampak samo, ko se nudi svinjina. To se mi je zdelo abnormalno iz preprostega razloga: to je vdor religije med šolske zidove.” Kakor je pojasnil, je svinjina del francoskega jedilnika, s to odločitvijo pa izraža podporo tudi francoski agrikulturi. Županu se zdi, da neki verski razlogi tu izgubijo kakršenkoli argument. “Spoštujem moto ‘enakost, bratstvo, svoboda’. Enakost v predlaganih menijih, bratstvo do naših francoskih kmetov, posebej svinjerejcev, ki so ta trenutek v težkem položaju, in svoboda, da jedo kjerkoli drugje, za tiste, ki niso zadovoljni.”

Foto iStock

Pozivi o obvezni uvedbi svinjine v šolske jedilnike vedno bolj pogosti
Sanchez ni osamljen v svojem prizadevanju za ohranitev sekularne države. Podobno je že lansko leto francoski župan Chevigny-Saint-Sauveura Michel Rotger izjavil, da so alternativni meniji brez svinjine potrata denarja ter napad na sekularno državo. Za podobne odredbe v šolah in državnih institucijah so se zavzeli tudi nemški poslanci CDU Angele Merkel, medtem ko je ministrski predsednik pokrajine Schleswig-Holstein Daniel Günther izjavil, da “zaščita manjšin – vključno zaradi verskih razlogov – ne sme pomeniti, da večino v njeni pravici do svobodne izbire preglasi lažni občutek obzirnosti.”

Ivan Šokić