fbpx

Francosko sodišče potrdilo prepoved burkinijev

Francija prepovedala nošenje burkini kopalk (foto:epa)

Najvišje francosko upravno sodišče je v torek potrdilo prepoved tako imenovanih “burkinijev” oziroma večplastnih kopalk v javnih bazenih v Grenoblu. Sredi maja je mestni svet na jugovzhodu tesno glasoval za nove predpise, odpravil več kodeksov oblačenja za kopanje in dovolil burkinije, kopalke, ki jih iz verskih razlogov nosijo muslimanke – v mestnih bazenih.

S strani najvišjega francoskega upravnega sodišča je potrjena prepoved nošenja kopalk “burkini” v javnih bazenih po celotni državi.  Oblasti v Grenoblu so izpodbijale prepoved kopalk za celotno telo, ki jih običajno nosijo nekatere muslimanke, da bi ohranile svojo vero, po tem ko je mestni svet maja sprožil polemike po vsej državi z omilitvijo nekaterih pravil. Državni svet je v torek dejal, da bi dovoljenje nošenja burkinija “spodkopalo načelo nevtralnosti javnih storitev”, poroča Politico.

Potem ko je lokalno upravno sodišče nato politiko o omilitvi pravil nošenja kopalk začasno prekinilo, se je Grenoble le nekaj tednov po njenem sprejetju na odločitev pritožil, zaradi česar je francosko sodišče izreklo torkovo sodbo. Burkini že leta povzroča polemike v Franciji, zlasti med desničarji in nekaterimi feministkami, ki trdijo, da je simbol neenake obravnave žensk v islamu in pravijo, da je v nasprotju s francoskim laïcité ali državnim sekularizmom.

Z dovoljenjem nošenja kopalk bi bila ogrožena nevtralnost javne službe
Najvišje francosko sodišče je v torkovi odločitvi po poročanju tujih medijev navedlo, da načrtovana politika Grenobla spodkopava enako obravnavo uporabnikov, tako da je ogrožena nevtralnost javne službe. Dodali so, da je bila sprememba politike namenjena le “zadovoljevanju verske zahteve” in ne higienskim namenom.

Francoski notranji minister Gérald Darmanin je na Twitterju zapisal, da je bila sodba “zmaga za zakon separatizma, in za sekularnost za celotno republiko”. Kopalke so prvič polemiko sprožile leta 2016, ko je več lokalnih francoskih županov poskušalo prepovedati burkinije na plažah, za kar pa so bili tarča kritike zaradi diskriminacije.