fbpx

Francozi dokončali zid, ki bo zaustavljal migrante na poti čez Rokavski preliv

Foto: epa

V francoskem Calaisu so dokončali gradnjo zidu, ki naj bi beguncem iz zloglasnega begunskega taborišča Džungla preprečil poskuse vstopa v Veliko Britanijo. Za to gradnjo so 2,7 milijona evrov zagotovile britanske oblasti.

Francozi so postavili štiri metre visok zid ob glavni cesti, ki vodi v pristanišče v Calaisu,  kjer je bil nekdaj problematični kamp. Migrantom naj bi preprečil vkrcavanje na tovornjake na poti na Otok. Na tem območju so bile prej postavljene žične ograje, ki pa migrantov niso uspele zaustaviti. V Calaisu se je letos zgodilo več nesrečnih primerov smrti, ko so migranti bodisi padli s tovornjakov ali pa so jih ti povozili. Migranti se poskušajo že več let pretihotapiti skozi Calais do tovornjakov in vlakov čez Rokavski preliv.

Oblasti so prvič izpraznile migrantski tabor Džungla leta 2009, a je nato leta 2015 z novim begunskim valom znova vzniknil. Ponovno so ga izpraznili letos jeseni. Županja Calaisa Natacha Bouchart je poskusila ustaviti gradnjo zidu, češ da po izpraznitvi kampa ta ni več potreben.

B. J., STA