Francozi trepetajo pred novim napovedanim divjanjem migrantskih hord

Foto: AFP

Po Franciji so danes napovedani protestni shodi. Ker se oblasti bojijo nadaljevanja nemirov, ki so minuli teden pretresli državo, je sodišče prepovedalo načrtovani shod v spomin na temnopoltega mladeniča Adamo Traoreja, ki je pred sedmimi leti umrl v policijskem pridržanju. Policija je medtem prepovedala tudi protest v Parizu.

Po vsej Franciji je za danes napovedanih več shodov proti policijskemu nasilju, pariška policija pa naj bi medtem prepovedala shod v središču mesta, saj se francoske oblasti bojijo ponovnega izbruha nemirov, ki so minuli teden zajeli državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prevelika verjetnost novih primerov nasilništva
Prepoved današnjega shoda v Parizu je sledila odločitvi sodišča, ki je pred tem prepovedalo shod v spomin na Adamo Traoreja. Njegova sestra je nameravala organizirati spominski dogodek v kraju Beaumont-sur-Oise severno od Pariza. Vendar je sodišče zaradi še vedno napetih razmer v državi po smrti 17-letnika alžirskih korenin, ki ga je minuli torek med nadzorom prometa ubil policist, v petek odločilo, da je verjetnost novih nemirov in kršenja javnega reda in miru prevelika, da bi dovolilo izvedbo spominskega dogodka.

Adamova starejša sestra Assa Traore je v videoposnetku na Twitterju potrdila, da po sodni odredbi ne bo spominskega shoda v kraju Beaumont-sur-Oise. “Vlada se je odločila prilivati olje na ogenj in ne spoštuje spomina na mojega mlajšega brata,” je dejala. Dodala je, da se bo namesto tega danes udeležila shoda na Trgu republike v središču Pariza, da bi “celemu svetu sporočila, da imajo ljudje pravice tudi po smrti”. Vendar bo tudi ta “pohod za pravico” po navedbah pariške policijske uprave prepovedan, poroča AFP.

Po vsej Franciji, med drugim v mestih Lille, Marseille, Nantes in Strasbourg, je danes načrtovanih približno 30 podobnih demonstracij proti policijskemu nasilju. V Strasbourgu se je davi zbralo več sto protestnikov, načrtovane demonstracije v Marseillu pa so bile po nalogu policije prestavljene izven središča mesta. 

Mesta si še niso opomogla od divjanja
Tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran je medtem kritiziral pobudnike demonstracij v večjih mestih, ki si “še niso opomogla od divjanja” v minulem tednu. Po uradnih podatkih je francoska policija v tednu nemirov od 27. junija v povezavi s protesti pridržala več kot 3700 ljudi, od tega najmanj 1160 mladoletnikov, še navaja STA.

Sara Kovač