fbpx

Francozi v znak protesta v Nici postavili “Spomenik sovraštva” – mesto, kjer je umrl Bouhlel, so “okrasili” s smetmi in ogorki

Foto: Twitter

Čeprav je bilo na žalni slovesnosti na tisoče ljudi, ki so se prišli poklonit žrtvam morilskega Mohameda Lahouaiej Bouhlela, na Angleško promenado še vedno prinašajo sveče in plišaste igrače ter cvetje.

Tako je v znak žalovanja promenada še vedno posuta z spominom na nedolžne žrtve. Francoska javnost se sprašuje zakaj navkljub razglašenim “izrednim razmeram” nihče od policistov, v peklenski dvo kilometrski vožnji, ni ustavil Bouhlela. V Nici so v znak protesta na mesto, kjer so policisti ustrelili Bouhlela postavili “Spomenik sovraštva.”

Na žalni slovesnosti so premierja Vallsa izžvižgali in ozmerjali 

V Nici: Francozi v znak protesta postavili "Spomenik sovraštva" in izžvižgali premierja Vallsa 1

“Časi so se spremenili in Francija bo morala živeti s terorizmom.” je izjavil premijer Valls. Javnost meni, da se je vlada predala v boju z terorizmom. Foto: Youtube

Na francosko vlado letijo številne kritike po že tretjem večjem terorističnem napadu v zadnjem letu in pol. Premier Manuel Valls je bil  na žalni slovesnosti v Nici deležen celo žvižgov in negativnih odzivov svojcev preminulih žrtev. Iz množice se je slišalo glasno zmerjanje premierja z morilcem in stavek “ubil si mi sestro pa nisi musliman.” Očitek brata pokojne pa je še dolgo odzvanjal med Francozi. Prizor in težke besede ob poklonu žrtvam, ki ga Francozi ne pomnijo.

Ali se je v boju proti terorizmu Francija predala

Nice truck attack, Memorial of hate. Pictured: A man urinates on the memorial of hate where truck driver Mohamed Lahouaiej Bouhlel was shot dead by police. Jamie Lorriman mail@jamielorriman.co.uk www.jamielorriman.co.uk 07718 900288

V znak sramotnega dejanja voznika tovornjaka Bouhlela je na “Spomenik sovraštva” dovoljeno metati vse in nihče se ne bo zgražal. Foto: Twitter

Javno pozivanje predsednika vlade k odstopu pa je v javnosti sprožilo odobravanje in še več jeze in gneva. Pravi vihar ogorčenja pa so povzročili komentarji uporabnikov socialnih omrežij na izjavo Vallsa, ki je dejal: “Časi so se spremenili in Francija bo morala živeti s terorizmom.” Menijo namreč, da se je vlada predala v boju s terorizmom. Takšen odziv množice, po minuti molka je resno opozorilo, kako se je razpoloženje v državi spremenilo.

Svojci čakajo na identifikacijo žrtev
Vedno več je tudi nezadovoljnih svojcev žrtev, ki še vedno čakajo na kakršnokoli informacijo o 28 pogrešanih, ki so “izginili” v času napadu. Veliko žrtev je še vedno neidentificiranih. “Sam proces je toliko težji ker žrtve prihajajo iz 27 držav,” je povedal neimenovan vir blizu policije. Francoski policiji je do danes uspelo identificirati le 50 od 89 preživelih, ki se nahajajo v bolnišnici. Oblasti trdijo, da imajo pripravljena imena še 12 žrtev, ki naj bi jih sporočili v tem tednu.

Popljuvan in obrcan “Spomenik sovraštva”

V Nici: Francozi v znak protesta na mestu, kjer je bil ubit Boule postavili "Spomenik sovraštva" 1

Foto: EPA

Jezni domačini Nice so namreč po žalni slovestnosti pripravili protestno akcijo in postavili ” Spomenik sovraštva”. Na kraj, kjer je bil po morilski vožnji ustreljen Mohamed Lahouaiej Bouhlel, so začeli prinašati kamenje, smeti in cigartene ogorke. Mimoidoči  v znak protesta  pljuvajo na postavljen “Spomenik sovraštva”, brcajo in hodijo po postavljenih kamnih. Nekdo je z rdečo barvo na asfalt napisal “morilec.”

Kritično do “izrednih razmer” v Franciji

Foto: STA

Foto: STA

Veliko nezadovoljstva pa leti tudi na varnostne in obveščevalne službe in na poseben proti-teroristični oddelek na francoskem tožilstvu, češ da niso preprečili terorističnega napada, saj  v Franciji še vedno vladajo izredne razmere, ki so jih uvedli po terorističnih napadih 13. novembra lani v katerih je bilo v Parizu ubitih 130 ljudi. Francija je v letu in pol doživela tri največje teroristične napade radikalnih džihadistov v Evropi. Predsednik Francois Hollande je sicer že pred napadom v Nici napovedal možnost ukinitve “izrednih razmer” s koncem julija, kar je javnost sprejela z neodobravanjem. Njegov predlog za ukinitev izrednih razmer pa je po terorističnem napadu v Nici naletel na še večji negativen odziv  javnosti.

Sarkozy z izjavo oklofutal Hollanda in vlado

V Nici: Francozi v znak protesta na mestu, kjer je bil ubit Boule postavili "Spomenik sovraštva" 2

“Francija je še vedno v vojni z nasilnimi džihadisti,” je vlado spomnil bivši predesenik Nicolas Sarkozy. Foto: Twiter

Nasprotno pa je izjava bivšega predsednika Nikolasa Sarkozy dvignila veliko prahu. Za francosko državno televizijo je izjavil: “Vlada ni naredila dovolj da bi preprečila teroristični napad v Nici”.  Dejal je tudi, da “Demokracija ne sme biti šibka. Demokracija mora reči: Zmagali bomo to vojno.”  Mediji pišejo, da je z njo dodobra okrcal vlado in da bi bilo drugače v primeru če bi bil Sarkozy še predsednik, saj podpira strožje ukrepe, kot je na primer izgon radikalnih muslimanov. Za vse potencialno radikalne muslimane je predlagal obvezno nošenje elektronske zapestnice za nadzor gibanja, kar je še pri nasprotnikih desnega pola in Sarkozya sprožilo odobravanje. Sarkozy je tako tudi uradno potrdil resnost ponovne kandidature za predsednika in spomnil vlado, da je Francija še vedno v vojni z nasilnimi džihadisti in ni potrebe za preklicanje izrednih razmer.

 Podaljšenje izrednih razmer
V času izrednih razmer imajo pristojni varnostni organi posebna pooblastila. Za razliko od zadnjega podaljšanja naj bi imeli v prihodnjih treh mesecih znova tudi možnost opravljanja hišnih preiskav brez ustrezne odločbe sodišča, poroča nemška tiskovna agencija Dpa. O predlogu vlade bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razpravljala nacionalna skupščina, danes pa predvidoma še senat. V parlamentu se torej obeta burna razprava.

Sofija Pika Simič