Francozinje so bile kaznovane zaradi protestnega nošenja burkinija na javnem bazenu

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Več aktivistk je bilo v Franciji v Grenoblu kaznovanih zaradi nošenja kopalk “burkini” na javnem bazenu. Šlo je za pet žensk, ki so v sredo vstopile na javno kopališče, da bi se okopale, posledično pa je bil bazen na zahtevo uradnikov evakuiran. 

Vest je za javnost sporočila francoska policija. Mestna hiša v francoskem Grenoblu je sporočila, da so aktivisti zablokirali dostop do bazena. Ženske so bile odstranjene, obenem pa so prejele prepoved vstopa na javni kraj za obdobje dveh mesecev. Incident je sicer sledil napeti razpravi med lokalnim županom Éricom Piollejem in vlado glede kopalnih kostumov, ki prekrivajo celo telo, poroča euronews.

Burkiniji so kopalni kostumi, ki prekrivajo celotno telo z izjemo obraza. Od leta 2016 jih je prepovedalo več francoskih občin. Kot trdijo tamkajšnje oblasti naj bi tovrstni kostumi kršili sekularne vrednote Republike. Po drugi strani pa aktivisti trdijo, da prepoved izvira iz islamofobije. Skupina Citizen’s Alliance je na Twitterju sporočila, da sedem njenih aktivistov zahteva pravico do izbire kopalk: s popolno pokritostjo, dolgimi rokavi, kratkimi rokavi ali celo zgoraj brez.

Islamski kopalni kostum burkini. (Foto: epa)

V organizaciji so prepričani, da so aktualni predpisi diskriminatorni, in da se bodo še naprej borili za dostop do bazena. Annabelle Bretton, podžupanja Grenobla, je dejala, da so protesti in odstranitev aktivistov s strani oblasti, potekali “mirno” in “brez nasilja”. Demonstranti so imeli pozneje sprejem v mestni hiši v Grenoblu, potem ko jim je policija izrekla globo.

Domen Mezeg