General napoveduje vojno s Kitajsko do 2025

Foto: epa

“Upam, da se motim. Moj občutek mi pravi, da se bom boril leta 2025,” je dejal general Mike Minihan v memorandumu, ki ga je poslal svojim častnikom, piše Daily Wire. General letalskih sil s štirimi zvezdicami Mike Minihan je v petek poslal dopis, v katerem je svoje častnike opozoril, da na obzorju vidi vojno s Kitajsko – in to v manj kot v dveh letih.

General letalskih sil s štirimi zvezdicami je v petek poslal dopis svojim častnikom, v katerem napoveduje, da bodo ZDA čez dve leti v vojni s Kitajsko. Naročil jim je, naj se pripravijo na najhuje. V sporočilu, poslanem v petek, je general Mike Minihan, vodja poveljstva za zračno mobilnost, dejal: “Upam, da se motim, vendar mi občutek pravi, da se bom boril leta 2025.”

Minihan, ki je po poročanju NBC obvestilo menda poslal vsem poveljnikom s področja zračne mobilnosti in drugim operativnim poveljnikom zračnih sil, je zadolžen za približno 50.000 pripadnikov in 500 letal v poveljstvu zračne mobilnosti. Razlog za njegovo napoved v memorandumu je ta, da bodo ZDA in Tajvan v letu 2024 zaradi volitev “raztresene”, kitajski predsednik Xi Jinping pa bo imel priložnost ukrepati glede Tajvana. Leto 2024 je namreč čas volitev tako na Tajvanu kot v ZDA, kar bi lahko kitajski predsednik Jinping izkoristil sebi v prid do leta 2025.

General letalskih sil Mike Minihan napoveduje vojno s Kitajsko leta 2025. (Foto: Twitter)

Minihan je ukazal svojim častnikom, naj pripravijo načrt za pripravo na morebitno vojno s Kitajsko. Naročil jim je, naj mu poročajo o svojih načrtih – in vseh prizadevanjih, ki so jih morda že naredili – najpozneje do 28. februarja. Sam je v memorandumu že določil svoje cilje za pripravo integrirane in okretne manevrske ekipe združenih sil, pripravljene na boj in zmago znotraj prve otoške verige. V nadaljevanju je razložil, kaj bi morali početi v prihodnjih mesecih začenši s februarjem: “Izstrelite naboj v 7-metrsko tarčo z zavestjo, da je smrtnost brez kesanja najpomembnejša. Ciljaj v glavo.” Svojemu osebju je prav tako naročil, naj pretehtajo svoje osebne zadeve in sporočijo svojo pripravljenost.

Potem ko je NBC News objavil vsebino dopisa, je ministrstvo za obrambo izdalo izjavo, v kateri njegovega mnenja ne delijo ministrstva na Kitajskem, medtem ko se je Pentagon od te ideje distanciral.

Ana Horvat