fbpx

Glasni nasprotnik Putina, ki je bil zaradi kritičnega novinarstva pod policijsko zaščito, najden s prerezanim vratom

Imran Aliev

“Francoska policija raziskuje ali je bil umor blogerja iz Čečenije politično motiviran, saj je bil glasen nasprotnik Putina,” je v sporočilu za javnost dejal francoski policijski uradnik in dodal, da lovijo blogerjevega sopotnika na potovanju, ki je izginil takoj po umoru.

Francoski preiskovalci tako želijo opraviti pogovor s Čečenom, ki je 29. januarja potoval z blogerjem, 44-letnim Imranom Alievem, z vlakom v Belgijo v Francijo.

Aliev, ki je bil glasen nasprotnik predsednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova in ruskega predsednika Vladimirja Putina, so mrtvega, s prerezanim vratom našli hotelski uslužbenci. Aliev je bil namreč Čečen, v zadnjih dveh desetletjih priča dveh brutalnih vojn za neodvisnost Čečenije od Rusije. Čečenija je namreč še vedno uradno del Ruske federacije, vodi pa jo Kadirov, z odobritvijo Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: EPA)

Aliev pod policijsko zaščito
Bloger je namreč zapustil Belgijo, kjer je bil zaradi groženj Rusije in Čečenije pod policijsko zaščito. “V nevarnosti je bil zaradi svojega opozicijskega bloganja, ki pa ga v medijih ni bilo mogoče identificirati,” zato francoska policija meni, da so bili vpleteni tisti, ki so na višjih položajih. “Na podlagi njegovih dokumentov iz potovanja je razvidno, da ga je spremljal še en Čečen,” so sporočili s policije. A so glede tega policisti skeptični, pravijo, da bi lahko bila lažna identiteta spremljevalca ali celo ilegalen alibi.

Evropa zaskrbljena
Evropski uslužbenci obveščevalnih služb in organov pregona so še vedno zelo zaskrbljeni zaradi umorov Putinovih in Kadirovih kritikov po vsej Evropski uniji in Veliki Britaniji. Ruski najeti morilci so tako v Veliki Britaniji ubili že najmanj 15 ljudi. Skrbi so se poglobile z atentatom na Sergeja in Julio Skripal z živčnim plinom v Angliji, prav tako umor sredi belega dne na čečenskega disidenta v nabito polnem berlinskem parku.

Lana Božič