Glasni nasprotnik Putina, ki je bil zaradi kritičnega novinarstva pod policijsko zaščito, najden s prerezanim vratom

Imran Aliev

“Francoska policija raziskuje ali je bil umor blogerja iz Čečenije politično motiviran, saj je bil glasen nasprotnik Putina,” je v sporočilu za javnost dejal francoski policijski uradnik in dodal, da lovijo blogerjevega sopotnika na potovanju, ki je izginil takoj po umoru.

Francoski preiskovalci tako želijo opraviti pogovor s Čečenom, ki je 29. januarja potoval z blogerjem, 44-letnim Imranom Alievem, z vlakom v Belgijo v Francijo.

Aliev, ki je bil glasen nasprotnik predsednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova in ruskega predsednika Vladimirja Putina, so mrtvega, s prerezanim vratom našli hotelski uslužbenci. Aliev je bil namreč Čečen, v zadnjih dveh desetletjih priča dveh brutalnih vojn za neodvisnost Čečenije od Rusije. Čečenija je namreč še vedno uradno del Ruske federacije, vodi pa jo Kadirov, z odobritvijo Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: EPA)

Aliev pod policijsko zaščito
Bloger je namreč zapustil Belgijo, kjer je bil zaradi groženj Rusije in Čečenije pod policijsko zaščito. “V nevarnosti je bil zaradi svojega opozicijskega bloganja, ki pa ga v medijih ni bilo mogoče identificirati,” zato francoska policija meni, da so bili vpleteni tisti, ki so na višjih položajih. “Na podlagi njegovih dokumentov iz potovanja je razvidno, da ga je spremljal še en Čečen,” so sporočili s policije. A so glede tega policisti skeptični, pravijo, da bi lahko bila lažna identiteta spremljevalca ali celo ilegalen alibi.

Evropa zaskrbljena
Evropski uslužbenci obveščevalnih služb in organov pregona so še vedno zelo zaskrbljeni zaradi umorov Putinovih in Kadirovih kritikov po vsej Evropski uniji in Veliki Britaniji. Ruski najeti morilci so tako v Veliki Britaniji ubili že najmanj 15 ljudi. Skrbi so se poglobile z atentatom na Sergeja in Julio Skripal z živčnim plinom v Angliji, prav tako umor sredi belega dne na čečenskega disidenta v nabito polnem berlinskem parku.

Lana Božič

 • šmentanamuha

  No ja, pri nas pa so umorili odličnega znanstvenika in direktorja Kemijskega inštituta, ki sploh ni blogal, ampak je samo hotel prekiniti z mafijsko prakso inštituta. Zato me tale Čečen ne gane preveč, ker vemo, da iz te države prihaja veliko muslimanskih teroristov.

  • KAPIBARA

   Pokojni, je že pol leta prej, govoril, da ve-sluti, da ga bodo ubili.. – tako sta izpovedala, na začetku preiskave, njegova starša, po tem pa, na to temo, kar umolknila…
   – Nekomu je krepko na rep stopil..
   – pa NE Noviču..

  • Anton

   Njega pa ker ni hotel izdati svojih skrivnosti mafiji.!

 • Boy

  Če nisi naš in si drzneš biti proti NAM, si takorekoč že mrtev. Tako deluje Putin, tako delajo v Severni Koreji in tako bo kmalu tudi pri nas. Nekaj političnih umorov že imamo.

 • pajot

  Evropa zaskrbljena? Jebem jim mater s to svojo zaskrbljenostjo.
  Pobijajo poštenjake,mi pa smo zaskrbljeni.
  Dovolj je bilo. Vrnimo jim z isto mero.

  • Anton

   Če si eden od takih poštenjakov (ki za denar izda lastnega brata) moraš biti vedno pripravljen, da pokasiraš tudi z druge strani.

 • Hribouc

  PUTIN GROZNI-Razbojnikof
  Ko Baraba sadistična naslednjič pride molit h kapelci pod Vršičem, ga bodo sprejeli in se mu klanjali šefi Države in spet, Cerkve !
  Tega ne bomo več tolerirali, temveč sankcionirali stotal prezirom – nič več dajali v pušco g.nadškof!

  • Anton

   Kaj si pameten, kdo pa sploh si, da misliš da te bo celo G. nadškof poslušal. Pepček!

 • KAPIBARA

  Če niso našli sledov Novićoka… verjetno Rusi NISO umešani..

  • Anton

   Albanec gre po ulici in glej ga zlodja, s strehe pode košček opeke naravnost na glavo, mimoidoči ga vpraša če srbi, ker se je Albanec počohal, ta pa mo odgovri: KO BI DRUGI NEGO SRBI.

 • Anton

  IZDAJALCA SLEJ KO PREJ POKONČA TISTI KOGAR IZDAJA, NA KONCU, KO GA VEČ NE RABI PA TISTI KOMUR JE IZDAJAL. TO JE ZNANA USODA IZDAJALCEV, KI SE JE V V ZGODOVINI ŽE VELIKOKRAT PONOVILA!