fbpx

Glavni pogajalec EU o brexitu bo Michel Barnier

Vrh EU Foto: STA

Na zelo kratkem srečanju voditeljev 27 članic EU v Bruslju so se o brexitu dogovorili o na videz tehničnih, a zelo pomembnih vprašanjih. Evropska komisija bo glavna pogajalka, v procesu bo sodeloval tudi Evropski parlament, je povedal slovenski premier Miro Cerar. Po ogorčenem posredovanju odhajajočega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza zaradi nezadostnega sodelovanja EU parlamenta s tem procesom, so se odločili, da bodo na pripravljalna srečanja na nižjih ravneh povabljeni tudi predstavniki Evropskega parlamenta.

Kot je povedal Cerar, je britanska premierka Theresa May potrdila, da bo Velika Britanija ločitveni postopek sprožila do konca marca prihodnje leto. Namen neformalnega srečanja v sestavi 27 voditeljev brez Mayeve je bil, da se dogovorijo o notranji organizaciji in postopkih ter tako zagotovijo pripravljenost na pogajanja.

Theresa May je sicer ob prihodu na srečanje vrha voditeljev članic  EU v Bruslju  poudarila, da želijo “gladek in urejen” proces.

Po britanskem uradnem obvestilu o nameri  izstopa bo EU vrh najprej sprejel smernice, ki bodo opredelile okvir za pogajanja v okviru 50. člena pogodbe EU. Voditelji  27 članic Unije potrjujejo, da bo glavni EU pogajalec za brexit Michel Barnier in da bo imela Evropska komisija v ločitvenem procesu osrednjo vlogo ob tesnem sodelovanju z drugimi institucijami.

B. J., STA