fbpx

Glavno da se smuča: Smučarji so se ob odprtju nove sezone požvižgali na preventivne ukrepe!

Smučarji v vrsti za žičnico na smučišču Kopaonik 3.12.2020 (foto: Twitter)

3. decembra 2020, so na smučišču Kopaonik v Srbiji z dogodkom Ski opening, ki bo trajal do nedelje 6. decembra 2020, pričeli smučarsko sezono. Čeprav dogodka letos niso najavili, pa so se pred dnevi po socialnih omrežjih širile informacije, da “smučarija letos bo”.

Kakor zgroženo ugotavljajo na spletnem portalu Nova.rs, so številni Srbi izkoristili promocijske cene ob odprtju smučarske sezone na Kopaoniku, pri tem pa v celoti, navkljub opozorilnim tablam, zanemarili preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19.

V Srbiji so po zadnjih podatkih do sedaj našteli preko 200 tisoč okužb z wuhanskim virusom. Samo v zadnjih dveh tednih je bilo potrjenih več kot 93 tisoč novih primerov, v zadnjih sedmih dneh, pa več kot 50 tisoč. V Srbiji je zaradi covida-19 umrlo 1.834 ljudi, od tega 69 v zadnjih 24-urah.

“Odprta smučarska sezona na Kopaoniku! Gneča kot v avtobusu. Razdalja se drži tako kot se je vezal varnostni pas v avtu v devetdesetih,” je stanje na smučišču komentiral eden od Srbov, ki so videli slike svojih sonarodnjakov na smučišču, ki se drenjajo v vrsti za žičnico. Eden od spletnih komentatorjev je vrste na smučišču primerjal z vrstami za olje in kavo v devetdesetih.

Kar je morda še najhujše, na Kopaoniku nimajo naravnega snega, temveč so se morali za odprtje ene same proge zateči k umetnemu zasneževanju. Ob odprtju 3. decembra 2020 je bilo smučanje brezplačno, naslednja dva dneva pa naj bi veljal 50-odstotni popust na smučarske karte. Cena za dnevno karto znaša približno 28 evrov. Povprečna mesečna plača v Srbiji znaša okoli 500 evrov.

Bolj kot epidemija covida-19 pa je smučarje skrbelo kako hitro lahko pridejo na vrh smučišča. “Mislim, da bi se lahko bolje organizirali. Veliko ljudi čaka v vrsti za vzpon na vrh,” je po poročanju Nova.rs povedal Marko iz Novega Sada, ki se vsako leto udeleži otvoritve smučarske sezone.

Na smučišču so postavili tablo z napisom, da se je potrebno držati na primerni razdali, medtem ko so redarji opozarjali smučarje na upoštevanje navodil. Zbrani se na vse skupaj niso ozirali. “Zunaj smo. Imamo maske. Ne skrbi me,” je povedal eden od smučarjev.

Na smučarski stezi, ki spada pod žičnico Karaman greben je vsega 30 centimetrov snega. V pripravi pa naj bi bile še smučarske steze ob žičnicah Pančićev vrh, Krst, Malo jezero in Mašinac. Lastniki hotela na Kopaoniku so ob tem demantirali trditve, da bi za bivanje v njihovem hotelu bil potreben negativen test na covid-19.

https://twitter.com/el_profesorbre/status/1334573591208157184

“Očitno oblast gre na prekuženost in naravni izbor, ravno tako pa je tudi težje krasti ko ni prilivov v proračun,” je nekoliko cinično komentiral stanje v Srbiji eden od spletnih komentatorjev. “Zdravniki, bežite iz te države, zaman boste pomrli!” je še pozval zdravstvene delavce, ki se borijo za življenja okuženih s covidom-19. Po zadnjih podatkih je v Srbiji zaradi covida-19 hospitaliziranih 7.726 ljudi.

Ivan Šokić