fbpx

Glavno mesto, ki se potaplja najhitreje na svetu, bodo preselili na drugo lokacijo!

Džakarta (Foto: Gunawan Kartapranata, Wikimedia Commons)

Zaradi posedanja Džakarte, katere 95 odstotkov površine bo do leta 2050 pod nivojem gladine morja, namerava Indonezija glavno mesto preseliti v manjše mesto na Borneu, kar si je zamislil že utemeljitelj moderne države Sukarno. Indonezija sicer ni edina država, ki se je odločila za ta korak, v preteklosti so to že storile na primer Kazahstan, Brazilija in Nigerija.

Glavno mesto Indonezije Džakarta se potaplja najhitreje na svetu in tako se vsako leto po celotni površini pogrezne za 1 do 15 centimetrov. Do danes se je pol površine mesta že spustilo pod nivo gladine morja, kot navaja Express, pa je 10-milijonsko velemesto zaščiteno z zidom, zgrajenim v istoimenskem zalivu. Zdaj oblasti nameravajo celotno mesto preseliti na indonezijski del otoka Borneo, kjer se zdaj nahaja mesto Palangka Raya, ki je približno tako veliko kot Ljubljana in je sedež province Kalimantan. Glavno mesto si je v tem kraju zamislil že utemeljitelj moderne Indonezije Sukarno.

Mesto Palangka Raya že pripravljajo na širitev
Sedmi indonezijski predsednik Joko Windodo je predstavil načrt, s katerim bodo uresničili Sukarnov načrt in bodo mesto na začetku povečali z zdajšnjih 280 tisoč prebivalcev na 1,2 do 2 milijona prebivalcev, prav tako pa bodo infrastrukturno in urbanistično opremili površino v velikosti 30 do 40 hektarjev. Vse to bo državo stalo 33 milijard ameriških dolarjev, kar je približno trikrat toliko, kot če bi skušali rešiti Džakarto, a naj bi se državi tako bolj splačalo.

Džakarta se nahaja med 13 rekami, uničujoče poplave leta 2007 so pokazale resnost situacije
Skozi Džakarto se sicer pretaka 13 rek, v mestu pa se je naglo povečalo število stanovanjskih zgradb, trgovinskih središč in vladnih poslopij, kar je močno povečalo pritisk na tla, prav tako pa padavine, ki ne pronicajo skozi asfalt na prometnicah, končajo v odtokih in nazadnje v morju. Kako resna je situacija, so jasno pokazale velike poplave leta 2007, ko so morali evakuirati kar 300 tisoč ljudi, umrlo pa jih je 50. Do leta 2050 se ocenjuje, da bo pod gladino morja 95 odstotkov površine Džakarte, takšne težave pa se bodo le še povečevale.

Džakarta (Foto: Robin Widjaja, Wikimedia Commons)

Številne države v preteklosti že preselile svoja glavna mesta
Številne države so se v preteklosti iz takšnih in drugačnih razlogov že odločile za preselitev svojih glavnih mest. Takšen primer je Kazahstan, kjer se je leta 1997 predsednik Nursultan Nazarbajev odločil preseliti glavno mesto iz Alma Ate v 1.200 kilometrov oddaljeno Astano, ki se je nedavno preimenovala v Nursultan, danes pa v tem mestu živi več kot milijon ljudi. Podoben primer je tudi Brazilija, kjer so zaradi korupcije preselili glavno mesto iz Rio de Janeira v novozgrajeno Brasílio. Pred tem je tudi portugalski imperij za nekaj časa preselil glavno mesto iz Lizbone, med letoma 1808 in 1821 je bila prestolnica prav Rio de Janeiro. Tudi Nigerija se je odločila za ta korak, in sicer so zaradi prenaseljenosti glavno mesto preselili v Abujo.

Rok Krajnc