Globoka država nad Trumpa

Foto: AFP

“Skorumpirana Bidnova administracija je obvestila moje odvetnike, da sem bil obtožen, navidezno zaradi “prevare s škatlami” (Boxes Hoax jih je poimenoval Trump), čeprav ima Joe Biden 1850 škatel na Univerzi v Delawareu, dodatne škatle v Chinatownu, DC, še več škatel na Univerzi v Pensilvaniji, in dokumente, raztresene po tleh njegove garaže, kjer parkira svojo Corvetto in ki je “zavarovana” le z garažnimi vrati, ki so tanka in večino časa odprta,” je Donald Trump komentiral obtožbe na družbenem omrežju Truth Social.

Po najavi kandidature je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump globoki državi trn v peti. V novem poskusu napada mu skušajo naprtiti kazensko ravnanje z zaupnim gradivom oziroma “neprimerno pospravljenimi dokumenti”.

Zvezna vlada je v petek odpečatila obtožnico proti nekdanjemu predsedniku Trumpu, ki podrobno opisuje obtožbe, da sta želela Trump in njegov pomočnik Waltine Nauta prikriti škatle z zaupnimi dokumenti vključno z občutljivimi skrivnostmi nacionalne varnosti. Zvezna obtožnica vključuje 38 točk domnevnih kaznivih dejanj skupaj z 31 ločenimi točkami domnevnega naklepnega zadrževanja informacije o nacionalni obrambi skladno z zakonom o vohunjenju. Skoraj 50 strani dolga obtožnica navaja argumente zvezne vlade proti nekdanjemu predsedniku. Ministrstvo za pravosodje trdi, da je Trump po odhodu s položaja napačno ravnal z zaupnimi dokumenti vključno s tem, da jih je shranil v plesni dvorani in kopalnici v Mar-a-Lagu. Obtožnica tudi trdi, da sta Trump in Nauta ovirala prizadevanja za vrnitev dokumentov, piše Breitbart. Dodaja, da vsebuje tudi informacije o jedrskih zmogljivostih tujih držav ali preteklih napadih na ZDA.

Globoka država je vidno obupana
Iz vsebine, ki jo navaja Breitbart, je možno povzeti le to, da gre le za nov poskus diskreditacije več v nizu dosedanjih poskusov. Znano je, da je globoki državi Trump trn v peti že dlje časa, in dejstvo, da po vseh letih in številnih preiskavah niso našli nič konkretnega, dokazuje, da gre le za novo dviganje prahu. Obtožnica ponovno temelji na predvidevanjih brez konkretnih dokazov. Velik del obtožnice se nanaša na vsakdanje podrobnosti o tem, kje so bili dokumenti začasno shranjeni, piše Breitbart. Ti opisi naj bi prikazali Trumpovo ravnanje z dokumenti kot neprevidno in nepremišljeno – to je to, kar mu očitajo. Da dokumentov ni pospravil oziroma, kot so napihljivo poročali ameriški osrednji mediji, mu v obtožbah očitajo vse od namernega hrambe informacij o nacionalni obrambi, zarote, načrta za prikrivanje do lažnih izjav in predstavljanj.

Foto: Facebook

Nekdanji predsednik, ki bo naslednji teden dopolnil 77 let, je dodal, da je bil “povabljen, naj se javi na zveznem sodišču v Miamiju v torek ob 15. uri”.” Trump je večkrat zanikal kakršno koli napačno ravnanje v primeru in zahteval ustavitev preiskave zaradi obtožb o domnevni pristranskosti tožilcev. Trdi to, kar je očitno, in sicer, da je bila preiskava proti njemu uvedena, da bi ustavili njegovo predsedniško kampanjo, ki jo je začel 15. novembra 2022. Trump trenutno sedi na vrhu predsedniške tekme republikanske stranke skupaj z guvernerjem Floride Ronom DeSantisom, s katerim imata največjo podporo.

Trump: Trudijo se že sedem let, vedno neuspešno
Trump se je odzval tudi na Facebooku, kjer je v štiriminutnem videu pojasnil, da gre nasprotnikom v nos, da je imel že prvič na volitvah toliko podpore in da je zdaj še toliko huje, ker ima ogromno podporo tudi v drugi kandidaturi. Ne le ogromno, ampak večjo kot prvič. Pojasnjuje, da ga preiskujejo že dlje kot sedem let in da se vedno izkaže, da je šlo le za “lov na čarovnice”.

Foto: AFP

“Te fotografije so bile vključene v obtožnico DOJ, ki trdi, da je bil predsednik Trump “nepreviden” s svojimi dokumenti. Najprej, kje so slike garaže Joeja Bidna in Hillaryjinega domačega e-poštnega strežnika? Še pomembneje pa je, da je Mar-a-Lago zaklenjena trdnjava. Na vhodu imajo oboroženo tajno službo, ki preverja osebne izkaznice, dovoljen je le članom kluba in njihovim gostom, povsod so varnostne kamere, agenti pa so nameščeni skoraj na vsakem vogalu, kamor je dovoljeno ljudem iti (kar je manj kot 10 odstotkov celotnega premoženja), če je predsednik Trump tam”, je zapisal uporabnik Twitterja, ki je poudaril nesmiselnost obtožnice, zraven pa pripel fotografije.

Državni arhiv je 6. maja 2021 prvič opozoril Trumpa, da zahteva vrnitev približno dva ducata škatel zapisov, kot to zahteva zakon o predsedniških dokumentih. Nacionalni arhivi so Trumpa konec leta 2021 opozorili, da bi lahko vprašanje eskalirali tožilcem ali kongresu, če bo še naprej zavračal predajo dokumentov, enako ga je posvaril njegov nekdanji odvetnik v Beli hiši. Januarja 2022 je bilo vrnjenih približno 15 škatel, takrat pa naj bi uradniki pri pregledu odkrili, da manjka na stotine strani tajnega gradiva. O tem so bili obveščeni zvezni organi kazenskega pregona, ki so zaradi manjkajočega gradiva sprožili kazensko preiskavo. Maja 2022 je zvezna velika porota izdala sodni poziv za pridobitev dodatnih zaupnih dokumentov in nekaj tednov pozneje je DOJ obiskalo Mar-a-Lago in Trumpova pravna ekipa je podpisala pisno izjavo, v kateri je trdila, da je bilo vse zaupno gradivo vrnjeno. Med poletjem so preiskovalci zaslišali člane Trumpovega osebja in zahtevali posnetke nadzornih kamer s posesti.

Tanja Brkić