fbpx

Golobovi balkanski posli in povezave s Sorosem odmevajo v tujih medijih

V zadnjem času je predsednik vlade Janez Janša pogosto polnil svetovne medije, tudi tiste čez lužo – o njegovem obisku Kijeva so namreč poročali ameriški The New York Times, The Washington Post in celo The Wall Street Journal. Elektro oligarh Robert Golob se trudi iti po stopinjah svojega veliko izkušenejšega tekmeca in pri naslovnici mu je na nek način tudi uspelo. Dober glas seže v deveto vas, pravijo, Golobov pa je tokrat prišel vsaj do sosedov – hrvaški Večernji list je včeraj namreč svoje bralce informiral o Golobovih bosanskih poslih in skrivnostnih 15 odstotkih. Ni pa Golob edini iz Gibanja Svoboda, ki krasi naslovnice, Unser Mitteleuropa je objavil članek s podpredsednico Urško Klakočar Zupančič, ki se je v preteklosti znašla na Sorosovi plačilni listi. 

V zadnjem času se je Slovenija večkrat znašla na mnogih naslovnicah svetovnih medijev zlasti po zaslugi predsednika vlade Janeza Janše, ki je bil med prvimi, ki je obiskal Kijev in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Da smo ponovno na naslovnici, pa je tokrat poskrbel predsednik Gibanja Svoboda oziroma elektro oligarh Robert Golob. Medtem ko se naši večinski mediji niso kaj dosti posvetili njegovim 15 odstotkom v bosanski zgodbi, je o tem pisal hrvaški Večernji list, ki je članek opremil z naslovom: “Slovenski menedžer, ki želi postati premier, povezan s kontroverznimi pogajanji o hidroelektrarni na Neretvi“.

Večernji list piše, da ima Robert Golob dolgoletno kariero v energetiki. Od maja 1999 do junija 2000 je bil prvi državni sekretar v Drnovškovi vladi, od leta 2006 do pred nekaj mesecev pa je bil prvi mož družbe Gen-I. Vodil je trgovino z jedrsko energijo iz Krškega. V njegovem dolgem obdobju na čelu tega podjetja pa so bila tudi različna “potovanja” v tujino, so povzeli Siol in se tudi sami vprašali, kakšna je bila vloga in kateri so bili cilji Goloba na bosanskem trgu. Bosanski mediji so namreč z objavo posnetkov razkrili, da je Intrade energija vodila zelo sporna pogajanja za pridobitev koncesij.

Golobovi izleti v BiH se nikoli niso povrnili
Zanimivo je, da je Golob že preventivno, pred objavo dotičnega posnetka, zatrdil, da nikoli v življenju ni dobil niti enega evra – ne v obliki gotovine ne v obliki nakazila na svoj račun iz naslova provizije ali podkupnine. Poudaril je tudi, da se posnetek nanaša na projekt, ki ne obstaja, saj je šlo le za pripravo projekta. “Projekt ni bil realiziran in seveda potem tudi nobena provizija komurkoli ni mogla biti izplačana,” je skušal opravičiti svoje namere pri načrtih, ki so žal padli v vodo.

Imeli smo velike načrte, ki pa so trčili ob bosansko realnost. In to je, da se o projektih dosti govori in žal zelo malo realizira,” je še potarnal Golob. No, po naših podatkih je bil za neuspele projekte večinoma kriv kar sam Golob in ne “bosanska realnost”. Poznavalci energetskih poslov namreč pravijo, da je imel Golob podobno kot Marjan Šarec navado skakati v bazen – ne vedoč, ali je v njem sploh voda. Ne le, da se njegov izlet v BiH finančno nikoli ni povrnil, imeli so še eno bosansko zgodbo, in sicer s sekanci. Pokupili naj bi vse živo v BiH, šele nato pa ugotovili, da kalorična vrednost lesa sploh ni primerna.

Ali ima George Soros roko tudi na prihajajočih volitvah v Sloveniji?
Dejstvo je, da ima slovenska levica z nevladnimi organizacijami na čelu marsikaj skupnega s pogledi milijarderskega špekulanta Georga Sorosa, zato ne čudi, da jim je ta naklonjen. Ker pa ima ta pod nadzorom številne medije, je težko natančno vedeti, kako gosto je v resnici spletena njegova mreža. Je pa znano, da se je vidna članica Gibanja Svoboda, konkretneje njegova podpredsednica Urška Klakočar Zupančič, v preteklosti znašla na Sorosovi plačilni listi. Glede na to, da Gibanje Svoboda ob podpori globoke države odkrito cilja na prevzem oblasti, je jasno, da ima Soros velike apetite tudi pri nas. To seveda ne čudi, saj konservativne vlade ne predstavljajo njegove intimne opcije. Predsednik Gibanja Svoboda več kot očitno ustreza Sorosu, kar je denimo dokazal ob dnevu žena, ko je praznik voščil tudi vsem tistim, ki se identificirajo kot ženske. Sorosov seznam podpornikov je sicer dolg, mnogo jih sedi tudi v Evropskem parlamentu.

Sara Bertoncelj