fbpx

Gospodarji vesolja: ZDA pod Trumpom ustanavljajo vesoljski vojaški korpus, ki bo posredoval zunaj zemeljske atmosfere

(Foto: epa)

Vesoljski korpus, za katerega morajo ZDA sicer še pridobiti popolno soglasje, bi nadomestil vse trenutne vesoljske misije vojnega letalstva (Air Force-a) pod okriljem novega ameriškega vesoljskega poveljstva. Ta načrt bi sicer lahko začeli izvajati že kmalu, natančneje v januarju 2019, razvit pa je bil v okviru radikalne reorganizacije ameriških zračnih sil.

Nekateri dvomijo v hiter začetek
Več članov kongresnega odbora naj bi bilo sicer zaslepljenih s tem predlogom in naj bi po poročanju medija Russia Today poskušalo upočasniti spremembe, dokler ne bi slišalo pričevanja ameriškega ministra za obrambo Jamesa Mattisa. Član predstavniškega doma ZDA iz Ohia Michael Turner je izjavil, da je o predlogu le slišal pred nekaj dnevi, ko je prišel na sestanek pododbora strateških sil. “Ničesar nisem vedel o tem, kaj se dogaja na tem področju. Rekli so mi, da so imeli sestanek in da sem ga zamudil. Sestanek je vsekakor premalo. Morda potrebujemo vesoljski korpus, vendar pa mislim, da to zahteva več kot pa le srečanje pododborov in razprave. Obrambni minister Mattis ni prišel pred nas in nam povedal, kaj to sploh pomeni. Ničesar nismo slišali niti od poveljnika vojnega letalstva. Preden bomo ustvarili novo storitveno vejo, nas čaka še kup dela, ki ga moramo postoriti, da bomo prišli tako daleč.”

Predlog dal že Rumsfeld leta 2001
Turnerjev politični kolega iz Alabame Mike Rogers pa trdi, da je načrt v razvoju, že odkar je bil Rumsfeld obrambni sekretar ZDA, njegova komisija pa je leta 2001 objavila tudi študijo z opisom prihodnje vesoljske strategije ZDA. “Glede tega ni ničesar kratkoročnega. Na tem smo začeli pospešeno delati že septembra, imeli smo številne sestanke s številnimi strokovnjaki, ki so nam svetovali o tem, kako naj to opredelimo. V bistvu je ideja o vesoljskem korupusu ena od rešitev za vojno letalstvo, ki jo je podala že Rumsfeldova komisija leta 2001.”

Vesoljsko plovilo X-37B. Foto: epa

V skladu z načrtom bodo vsi postopki, ki vključujejo vesoljsko plovilo X-37B, pod nadzorom ameriškega vesoljskega korpusa. Boeing X-37, kot je daljše ime tega plovila, bo na pot ponovno odšel avgusta, zadnji polet pa je trajal rekordnih 718 dni, piše Russia Today. Vesoljski korpus, ki bi bil prva nova vojaška služba v ZDA po letu 1947, sicer ni izrecno prepovedan s Pogodbo o zunanjem vesolju, mednarodnem sporazumu iz leta 1967, ki prepoveduje lastninjenje Lune in drugih nebesnih teles za namen vojaških oporišč.

M. S.