fbpx

Govor generacije, ki je kulturi “prebujenih” nalil čistega vina

Rusko-britanski komik se v govoru Oxfordske unije posmehuje budnosti: 'Mlade ume so usposobili za pozabo'. (Foto: zajem zaslona)

Nedavni govor rusko-britanskega satirika in voditelja podcasta Konstantina Kisina je postal viralen. V svojem govoru je naslovil generacijo »prebujenih« in jim artikulirano predstavil svoj zorni kot gledanja na klimatske spremembe oziroma zakaj meni, da reševanje podnebnih sprememb nikoli ne bo mogoče. Vsaj ne tako, kot so si ga zamislili oni. Kisin je v svojem nagovoru trdil, da medtem ko mlajše generacije bolj skrbijo za podnebne spremembe kot v preteklosti, nimajo motivacije in delovne etike, da bi dosegle pomembne preboje glede tega vprašanja. 

Med razpravo v Oxford Union Society je Konstantin Kisin trdil, da je šla prebujena kultura “predaleč” in na začetku svojega argumenta opozoril, da bo poskušal govoriti s tistimi, “ki so prebujeni in odprti za argumentirane utemeljitve.” Začel je z besedami, da je mlajši generaciji bolj mar za podnebne spremembe kot kateri koli drugi generaciji, da pa klimatske krize ne bodo rešili s pritoževanjem, povrhu vsega pa je ta odvisna ne od njih ampak od “revnih ljudi”.

Kisin je prebujencem nalil čistega vina, ko je dejal, da bodo o prihodnosti podnebja odločali “revni ljudje v Aziji in Latinski Ameriki”, ker “so revni.” To je pojasnil s preprostim stavkom – “revnega človeka ne boste nikoli prepričali, naj ne prosperira”. “V tej državi lahko storimo samo eno stvar, da zaustavimo podnebne spremembe, in to je, da naredimo znanstvene in tehnološke preboje, ki bodo ustvarili čisto energijo, ki ni samo čista, ampak tudi poceni,” je dejal Kisin. “Edina stvar, ki jo lahko budnost ponudi v zameno, je pranje možganov bistrim mladim umom, kot si ti, da verjamejo, da so žrtve, da verjamejo, da nimajo nobene moči, da verjamejo, da se morajo za izboljšanje sveta pritoževati, protestirati in v slike metati juhe“.

Kisin: Rešitev ni v pritoževanju ampak delu in inovativnosti
Kisin je na Twitterju svoj govor objavil v celoti in zapisal, da se med njim “ni zadrževal”. Njegov govor je postal viralen, prejel pa je tudi veliko pohval na Twitterju, ki so mu aplaudirali in njegov govor iznačili kot “brilijanten”.

Njegov govor in kritika generaciji »prebujenih« sta postala viralna. Konstantin Kisin je po svojem govoru na Oxford Union Society dobil nešteto pohval, z njegovim govorom pa ostaja tudi kanček upanja, da bodo tudi »prebujenci« v kritiki videli resnico in morda začeli razmišljati drugače. Konstantin Kisin je med drugim v govoru trdil, da je “prebujenost” mlade mislece prepričala, da je edini način za izboljšanje sveta pritoževanje, pa je to daleč od resnice.

V intervjuju za “Tucker Carlson Tonight” v sredo je Kisin spregovoril o izlivu podpore, ki jo je prejel, potem ko je njegov govor v Oxford Union Society zbral milijone ogledov po vsem svetu. Dejal je, da verjame, da je njegov govor odmeval pri mnogih, ker je iskreno in neposredno naslovil mlajše občinstvo, ki je navajeno, da se z njimi dela “v rokavicah”. “Vemo, da je način za izboljšanje sveta delo, ustvarjanje, gradnja. Problem prebujene kulture je v tem, da je mnoge mlade ume naučila pozabiti na to,” je dejal.

Tanja Brkić