fbpx

Grčijo skrbi, da bi lahko marca v državi obtičalo do 70.000 migrantov

Migranti v Grčiji (foto: epa)

Grški minister za migracije Janis Muzalas je opozoril, da bi se lahko število beguncev in migrantov, ki bi obtičali v Grčiji, v naslednjem mesecu potrojilo in naraslo na do 70.000, če bodo države na balkanski migrantski poti nadaljevale z ostrimi ukrepi na svojih mejah.

“Ocenjujemo, da bo število tistih, ki bodo v naši državi obtičali, naslednji mesec naraslo na od 50.000 do 70.000. Danes je v Grčiji 22.000 beguncev in migrantov,” je Janis Muzalas danes povedal v pogovoru za grško televizijo Mega Channel.

Kopičenje migrantov na meji z Makedonijo se je začelo, ko so makedonske oblasti čez mejo prenehale spuščati Afganistance in začele strožje preverjati dokumente Sircev in Iračanov. Trenutno se samo v begunskem centru v kraju Idomeni na meji z Makedonijo nahaja okoli 6500 migrantov.

Le še 580 do migrantov na dan
Zastoj se bo verjetno še okrepil, saj so poleg Makedonije tudi Slovenija, Hrvaška in Srbija razkrile, da bodo v skladu z dogovorom načelnikov policij držav na balkanski poti čez svojo ozemlje spuščale le še do 580 migrantov na dan.

Tako ta kampanja kot prisotnost zveze Nato v Egejskem morju bosta po ocenah Muzalasa število prihodov migrantov zmanjšali za okoli 70 odstotkov.

Muzalas pričakuje, da se bo begunski val zmanjšal, ko bodo v Turčiji, od koder pretežno čez Egejsko morje v Grčijo prihajajo begunci in migranti, prišle informacije o zaprtih mejah. Ob tem je napovedal informacijsko kampanjo v Turčiji z namenom, da bi migrante odvrnili od potovanj v Grčijo.

V. V., STA