fbpx

Gre Amerika v vojno z Venezuelo? Trump ne izključuje vojaškega posredovanja zaradi diktature in množičnega kršenja človekovih pravic

Foto: epa

V petkovem pogovoru z novinarji je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da je pripravljen tudi na vojaško posredovanje v socialistični diktaturi Venezueli, kjer že več mesecev vlada popoln kaos. Njegove pripombe prihajajo le dan zatem, ko je venezuelski diktator Nicolas Maduro naročil svojemu zunanjemu ministru, naj organizira osebno srečanje z Donaldom Trumpom v septembru, ko bo obiskal New York zaradi zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Ameriške sankcije sicer prepovedujejo Maduru vstop v državo, poroča Breitbart

Venezuela je kaos, zelo nevaren kaos in zelo žalostna situacija,” je ameriški predsednik Donald Trump povedal na srečanju z novinarji, ki je sledil sestanku z ameriškim zunanjim ministrom Rexom Tillersonom, ameriško veleposlanico pri ZN Nikki Haley in svetovalcem za nacionalno varnost H. R. McMasterom. “Ljudje trpijo in umirajo, imamo več možnosti za Venezuelo, vključno z vojaškim posredovanjem, če bo to potrebno,” je še dodal.

Predsednik Trump je prav tako zavrnil telefonski pogovor z venezuelskim predsednikom. “Predsednik Trump je od vsega začetka prosil, naj Maduro spoštuje venezuelsko ustavo, opravi svobodne in poštene volitve, izpusti politične zapornike, preneha kršiti človekove pravice in preneha zatirati venezuelsko ljudstvo. Madurov režim tega poziva ne le Združenih držav Amerike, ampak tudi drugih držav iz regije in sveta ni upošteval. Raje je izbral pot diktature,” se je glasilo sporočilo Bele Hiše.

Foto: epa.

Zmešnjava, ki ji ni videti konca
Po skoraj dveh desetletjih socializma se Venezuela sooča z globoko politično in gospodarsko krizo, ki jo je vladajoča socialistična stranka še dodatno zaostrila s spornimi (in mednarodno nepriznanimi) volitvami v ustavodajno skupščino in poskusi zamenjave demokratično izvoljenega parlamenta, v katerem pa ima od volitev decembra 2015 večino opozicija. V protivladnih protestih in demonstracijah je po zadnjih podatkih umrlo že več kot 120 ljudi, Združeni narodi pa so že opozorili, da je za kršenje človekovih pravic kriva vlada.

ZDA so po omenjenih volitvah v ustavodajno skupščino 30. julija uvedle nove sankcije proti Venezueli in njeni socialistični eliti ter predsedniku Maduru osebno. Z njimi so Maduru prepovedali vstop v državo, mu zamrznili morebitno premoženje v ZDA, ameriškim državljanom pa prepovedali poslovanje z njim.

U. V.