Bidnova katastrofa: Pičlih 30 odstotkov Američanov še podpira svojega predsednika

Datum:

Pičlih 30 odstotkov Američanov priznava gospodarsko uspešnost predsednika Joeja Bidna, razkriva v ponedeljek objavljena javnomnenjska raziskava. Ta raven je veliko nižja od najslabše vrednosti njegovih nedavnih predhodnikov. Kot kaže, se vladavina prvega “woke” predsednika v zgodovina le ne obnese tako, kot so si nekateri predstavljali.

Skoraj v vseh pogledih živijo Američani slabše kot pod Bidnovim predhodnikom Donaldom Trumpom, Joe Biden pa je tudi sicer glavna ovira do nižanja cen goriv po svetu (Keystone Pipeline, prepoved frackinga).

CNBC-jeva raziskava All-America Economic Survey je od zadnje aprilske raziskave zabeležila padec Bidnove gospodarske ocene za 5 odstotnih točk. Samo 6 odstotkov republikancev in 25 odstotkov neodvisnih podpira Bidna, medtem ko je na strani demokratov le 58 odstotkov takšnih, ki pozitivno ocenjujejo Bidnovo ravnanje z gospodarstvom. Najnižja gospodarska ocena nekdanjega predsednika Donalda Trumpa je bila 41-odstotna, nekdanjega predsednika Baracka Obame pa 37-odstotna, poroča CNBC.

Le 12 odstotkov zadovoljnih z Bidnovim spopadom z inflacijo
Medtem ko 51 odstotkov Američanov meni, da so Bidnovi poskusi boja proti inflaciji neučinkoviti, jih 30 odstotkov meni, da “dejansko škodijo”. Le 12 odstotkov jih meni, da Bidnove poteze “pomagajo”. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) se je med junijem 2021 in junijem 2022 povečal za 9,1 odstotka, medtem ko se je indeks cen proizvajalcev (PPI) v istem obdobju povišal za 11,3 odstotkov, razkrivajo podatki Ameriškega urada za statistiko dela.

Kar zadeva gospodarska pričakovanja, 52 odstotkov Američanov verjame, da se bo gospodarstvo v naslednjem letu poslabšalo, pičlih 22 odstotkov jih meni, da se bo izboljšalo – odčitki so sicer nižji od tistih med finančno krizo leta 2008 in najslabši v zgodovini ankete CNBC-ja. Več kot 60 odstotkov Američanov se po navedbah Daily Wire pripravlja na recesijo v naslednjih 12 mesecih, medtem ko jih 6 odstotkov verjame, da je država že v recesiji. Gre za rezultate, ki so običajno vidni med dejanskimi recesijami, navaja CNBC.

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

V okolju z visoko inflacijo se Američani soočajo z večjimi izdatki in skušajo varčevati, da bi preživeli. Zaupanje potrošnikov je padlo na najnižjo raven v sedmih desetletjih glede na primerjalno raziskavo potrošnikov Univerze v Michiganu. Kakorkoli, prejšnji mesec je predsednik Joe Biden med intervjujem trdil, da recesija “ni neizogibna”, in dejal, da Američani “ne bi smeli verjeti” opozorilom ekonomistov. Konec tedna je Jared Bernstein – član Sveta ekonomskih svetovalcev predsednika Bidna – odklonil odgovor na vprašanje, ali ZDA čaka recesija. “Zelo težko je postreči s sklepom, da smo v recesiji, ko pogledate plačne liste in povečanje števila delovnih mest, ki smo jim priča,” je med drugim zatrdil in dodal, da v tem gospodarstvu obstajajo veliki “inflacijski nasprotni vetrovi”, ki med drugim spodbujajo potrošnike.

Kljub temu so sodelujoči v anketi CNBC navedli, da zmanjšujejo različne postavke porabe, da bi se spopadli z višjimi cenami. Gre za realnost, ki bi lahko ogrozila širše gospodarstvo Združenih držav Amerike, ki ga poganja predvsem potrošniška poraba. 65 odstotkov ljudi bo zmanjšalo izdatke za zabavo, 61 odstotkov se jih bo manj vozilo, 54 odstotkov bo zmanjšalo količino potovanj, 41 odstotkov jih bo porabilo manj za živila, 32 odstotkov pa bodo pogosteje segali po svojih kreditnih karticah.

Inflacija  je daleč največja skrb državljanov
Anketa je razkrila, da je inflacija “daleč največja skrb” pred vmesnimi volitvami, saj med anketiranci uživa večjo pozornost od vprašanj glede splava, kriminala, priseljevanja, delovnih mest in podnebnih sprememb. Zdi se, da je republikanska stranka vodilna med tistimi, ki se ukvarjajo z gospodarskimi vprašanji – na primer volivci, ki jih najbolj skrbi inflacija, dajejo prednost republikanskemu nadzoru kongresa.

Več kot očitno je, da je Biden za Američane “novi-stari obraz”, ki so ga skušali v javnosti predstavljati kot nekakšnega zmernega kandidata, ki lahko premaga Trumpa. Na koncu se ni izkazal kot zmeren, ampak kot pravi radikalec, ki napada ustavno sodišče, želi implementirati “woke” zakonodajo in predlaga javno trošenje, ki bi bankrotiralo ZDA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...