fbpx

Greta jezna na Dance, ker njihova kanalizacija konča v morju

Greta Thunberg (foto: EPA)

Švedska avtistična najstnica Greta Thunberg se vrača v znane vode. Potem, ko je zadnje čase skušala pritegniti pozornost z modrovanjem o pandemiji COVID-19, se je zdaj spravila na Dance, ki kanalizacijo spuščajo v morje. Tokrat lahko mladi aktivistki damo celo prav, saj se je enkrat za spremembo odločila, da izpostavi dvoličnost zelenih ozaveščencev, namesto da pontificira o koncu sveta zaradi globalnega segrevanja.

Po poročanju AP so v Kopenhagnu v zadnjih šestih letih načrpali ogromne količine odpadnih voda, ki so končale v Øresundskem rokavu, ki ločuje Švedsko od Danske.

Od leta 2014, ko je bil Kopenhagen izbran za zeleno prestolnico Evrope, so iz mestne kanalizacije v morje izpustili za 9,1 milijarde galon neprečiščenih odpadnih voda.

Denmark were about to dump 290mn liters of unfiltered toilet water into the Baltic Sea.Turns out Copenhagen has dumped…

Gepostet von Greta Thunberg am Mittwoch, 27. Mai 2020

Razlog za to naj bi bila nemoč danskih obratov, da v času silovitega dežja, primerno obdelajo prevelike količine odpadnih voda. Spuščanje odpadnih voda v morje pa naj bi, po pisanju Breitbarta, bil ukrep, ki so ga uvedli leta 2014 in je namenjen izrednim razmeram.

V Kopenhagnu, ki šteje nekaj čez 600 tisoč prebivalcev, so načrtovali, da v Øresund spustijo več kot 2,8 milijonov hektolitrov odpadnih voda. S tem naj bi začeli v nedeljo, a so, po poročanju London Times, pričetek nadaljnjega onesnaževanja prestavili na oktober.

Do načina delovanja v Kopenhagnu je bila ostra tudi švedska avtistična najstnica Greta Thunberg, ki se je v zadnjem času posvečala vsemu ostalemu, razen boju proti podnebnim spremembam. Potem, ko ji ni uspelo s poskusi pontificiranja v času koronakrize, je zdaj dejansko našla temo, ki ji je bolj domača. Edina razlika je, da je tokrat kritiko usmerila v zelene. “Ta isti Kopenhagen trdi, da bodo do 2025 “podnebno nevtralni,” je zapisala Thunbergova na Facebooku.

Ivan Šokić