fbpx

Greta spet “rešuje” človeštvo: Pandemijo označila za krizo otrokovih pravic

Greta Thunberg. Foto: epa

Mladoletna eko bojevnica Greta Thunberg se očitno ne bo ustavila le pri “borbi” proti podnebnim spremembam, saj se sedaj pojavlja v akciji, s katero želi zbrati sredstva za pomoč otrokom širom sveta, da bi se uspešno spopadli s Covid-19 in iz te krize izšli kot zmagovalci.

Pri novem Gretinem projektu sodeluje tudi danska človekoljubna fundacija, ki se je zavezala, da bo Unicefu, ki otrokom po vsem svetu dostavlja humanitarno pomoč, nakazala 100 tisoč ameriških dolarjev.

RT piše, da čeprav je izbruh koronavirusa v veliki meri prizanesel mladim, je Thunbergova v izjavi pandemijo označila za “krizo otrokovih pravic” in ljudi pozvala, naj “vstanejo in se mi pridružijo pri podpori Unicefovega življenjskega poslanstva pri reševanju življenj otrok”.

Thunbergova je bila do sedaj znana predvsem kot zagreta aktivistka proti podnebnim spremembam, ki je s svojim jeznim in zagrenjenim pristopom poskrbela predvsem za lastno prepoznavnost kot pa za karkoli drugega. Nekateri kritiki sedaj celo trdijo, da je virus glede na njeno vizijo “podnebnih ukrepov” za vsako ceno, doseg za točno to, o čemer je ves čas fantazirala – da se omeji proizvodnja, ustavi zračni promet, zmanjšajo emisije ogljika in onesnaženost zraka. Thunbergova pa je zdaj kvazi prevzela na svoja pleča nalogo, da se spopade z dvema krizama naenkrat – tako podnebno kot zdravstveno.

Barbara Majdič