fbpx

Grki pod Atenami našli rov založen s kupom orožja! Sledile aretacije turških teroristov!

Foto: Twitter

Policija v Grčiji je potem, ko so pod Atenami odkrili predor, v katerem je bilo skrivališče vojaškega orožja,  aretirala pripadnike turške teroristične organizacije. V operaciji, ki sta jo izvajali grška protiteroristična služba in nacionalna obveščevalna služba, je bilo aretiranih enajst članov turške Revolucionarne ljudske osvobodilne stranke (DHKP-C),  marksistično-leninistične organizacije. Šlo naj bi za turške državljane čeprav se za nekatere od aretiranih predvideva, da so kurdskega porekla.

Policija je v racijah na posesti v atenskih okrožjih Sepolia in Eksarhija odkrila 47-metrski predor, ki je vseboval velike zaloge orožja, vključno s protitankovskimi raketami, bombometi, puškami AK-47 in pištolami, poroča grški časnik Kathimerini.

ZDA, Velika Britanija, Evropska unija in turška vlada Revolucionarno ljudsko osvobodilno stranko uvrščajo med teroristične organizacije. Skupina, katero delovanje je prepovedano tudi na ozemlju turške države, se zavzema za zrušitev islamističnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in ustanovitev države po vzoru marksizma.

Foto: epa

Marksistično-leninistična organizacija pa ne nasprotuje le Erdoganu, ampak tudi temu, kar v regiji označuje kot “ameriški imperializem”. V preteklosti so njeni pripadniki napadli ameriško vojsko in diplomatske misije. Predvideva se, da je bila odgovorna tudi za samomorilski napad na ameriško veleposlaništvo v Ankari, poroča Breitbart.

Med aretiranimi vodja teroristične celice

Med aretiranimi v Atenah je bil tudi 60-letni moški, imenovan s kodnim imenom “Kostas“, ki naj bi bil vodja teroristične celice. Moški se je po potovanjih na grške otoke Dodekanez ob obali Turčije sicer znašel pod nadzorom vlade. 60-letnika so leta 2013 aretirali zaradi poskusa, da bi iz Grčije v Turčijo z ladjo pretihotapil tovor eksploziva in orožja.

Leta 2017 je bilo v Grčiji zaradi terorističnih obtožb aretiranih devet članov Revolucionarne ljudske osvobodilne stranke pred državnim obiskom turškega predsednika Erdogana, vendar so lani obtožbe padle, poroča New York Times.

Hana Murn