fbpx

Grof Tolstoj: Države, ki so urejene kot monarhije, so boljše, bolj stabilne, bogatejše in enotnejše

Foto: epa

Monarhija je zdravilo za bolne države, je zapisal levo-liberalni New York Times v članku, za katerega je navdih dobil v ponovnem monarhizmu v Rusiji in nemirih v Iranu, kjer se jim kolca po starih časih, ko so uživali v svobodi pod šahom.

Iz udobja svojega posestva v Oxfordu je eden od oddaljenih sorodnikov ruskega literarnega velikana Tolstoja zapisal, da ima odlično rešitev za to, kar teži Združene države Amerika. Prepričan je namreč, da Amerika potrebuje obliko vladavine – monarhijo.

Grof Nikolaj Tolstoj je prepričan, da več kraljev, kraljic in ostalega plemstva, ki ga prinaša monarhija, ne pomeni le rešitev v političnih nemirih, temveč tudi stabilizacijsko silo v svetu na splošno. Temeljni argumenti, zakaj vidi rešitev v kraljevini, pa so po njegovem prepričanju, da so države z monarhi boljše, saj kraljeve družine delujejo kot združujoče sile in mogočen simbol, monarhi so nad politiko, narodi, ki imajo kronane glave, pa so na splošno bogatejši in bolj stabilni.

82-letni grof Tolstoj, ki je pisal tudi o izvensodnih pobojih Slovencev s strani komunističnega režima po drugi svetovni vojni in veliki napaki Britancev, ki so jih vrnili v Jugoslavijo, ne skriva, da mu je všeč monarhija. “Večina ljudi misli, da je monarhija samo dekoracija, obkrožena s sijajem in osebnostmi. Ne cenijo pa pomembnih ideoloških razlogov za monarhijo.” Grof še vztraja, da je danes situacija aktualnih monarhistov popolnoma drugačna kot v preteklosti v času absolutnih vladarjev, recimo Henrika VIII v Angliji, ki je lahko odredil celo usmrtitev nezaželenih žena in političnih sovražnikov, piše Breitbart.

M. S.