fbpx

Grozljiva lanskoletna statistika: V Nemčiji v povprečju kar 4 antisemitski zločini na dan!

Foto: iStock

V Nemčiji so se v lanskem letu povprečno zgodili kar štirje antisemitski zločini na dan, navajajo preliminarni vladni podatki, ki jih je objavil časnik Tagesspiegel. Pričakovati je, da bo končna ocena veliko višja, saj številne žrtve nerade poročajo o takšnih zločinih.  

Policija je skupno zabeležila 1.453 primerov zločinov, uperjenih proti Judom, navajajo podatki. V to številko je zajetih 32 primerov nasilnih dejanj, 160 primerov premoženjske škode in 898 primerov spodbujanja in hujskanja k nezakonitemu ravnanju. Oblasti so 33 primerov zločinov pripisale v tujini rojenim antisemitom, 25 kriminalnih dejanj religiozni motiviranosti, ki vključuje nemške muslimane z ekstremističnimi prepričanji, v 17 primerih pa policija ni bila zmožna razbrati političnega motiva.
 V sprejemanju je nova zakonodaja
Do razkritja podatkov je prišlo po tem, ko so nemški zakonodajalci v prejšnjem mesecu razpravljali o sprejemu zakonodaje, ki bi prispevala k zaostritvi soočanja z antisemitizmom, vključno z vzpostavitvijo komisarja za razvoj in spremljanje strategije za boj proti antisemitizmu in kriminalu. V primeru, da bo omenjeni zakon sprejet, bodo vsi migranti s tovrstnimi pogledi deportirani.

Foto: iStock

Odzvala se je tudi judovska skupnost v Nemčiji
Antisemitski incidenti so spodbudili odziv judovske skupnosti v Nemčiji. Charlotte Knobloch, nekdanji voditelj Osrednjega sveta Judov v Nemčiji in aktualni predsednik judovske skupnosti v Münchnu in na Zgornjem Bavarskem, je povedal, da je antisemitizem rasel na prsih tako levih in desnih kot tudi muslimanske skupnosti in v središču nemške družbe.
N. Ž.