fbpx

Grozljiva pričanja: “Ko smo le upali dvigniti glave, je bilo okoli nas morje krvi” (foto)

Listek na katerem je napis: Mi vsi smo Pariz. Tako kot se je pisalo Je suis Charlie (Jaz sem Charlie) po napadu na uredništvo francoskega satiričnega časnika (foto: epa).

“Bilo je ekstremno nasilno in v dvorani je takoj nastala panika. Napadalci so imeli dovolj časa, da so napolnili orožje vsaj trikrat. Bili so zelo mladi. Trupla so ležala vsepovsod,” je grozo v koncertni dvorani Bataclan opisal Julien Pierce.

V grozljivki, ki je to noč pretresla Francijo, je bilo ubitih več kot 120 ljudi, še 300 pa je ranjenih. Napadi na šestih lokacijah so se zgodili usklajeno, najhuje je bilo v koncertni dvorani Bataclan v središču mesta, kjer je potekal koncert s 1500 obiskovalci.

Izpovedi očividcev in žrtev napadov so grozljive. V koncertni dvorani Bataclan se je zgodil poboj obiskovalcev, nato pa so jih na desetine prijeli kot talce. Priče poročajo, da so napadalci na množico streljali in metali granate. Navajajo, da so le ležali na tleh, kri je bila vsepovsod.

Začeli so slepo streljati na množico
Julien Pierce
, novinar radia Europe1, je bil prisoten v koncertni dvorani, ko se je pričelo streljanje. Pierce je povedal: “Nekaj oboroženih moških je vstopilo na koncert. Bila sta dva ali trije moški, ki niso nosili nobenih mask, v rokah so imeli orožje, ki je izgledalo kot “kalašnikov”. Začeli so slepo streljati na množico. Trajalo je med 10 in 15 minut. Bilo je ekstremno nasilno in v dvorani je takoj nastala panika. Napadalci so imeli dovolj časa, da so napolnili orožje vsaj trikrat. Bili so zelo mladi. Trupla so ležala vsepovsod,” poroča BBC.

Videl svojo zadnjo uro
Marc Coupris
, prav tako obiskovalec koncerta, je v svoji izpovedi za The Guardian dejal, da je videl zadnjo uro, kako se mu je odvrtela pred očmi. Mislil je, da je to njegov konec.

“Vse skupaj je bilo pravo bojišče, kri je bila povsod, trupla so ležala naokrog. Sam sem stal na koncu dvorane, ko se je streljanje začelo. Vsi so se polegli na tla. Jaz sem ležal na tleh, en moški pa na meni ter še en ob meni. Stisnili smo se ob zid in ostali tako. Ne vem, kako dolgo je to trajalo, zdelo se je kot večnost.”

Coupris dodaja, da ko so končno upali dvigniti glave in pogledati gor, je bilo okrog njih morje krvi in policisti, ki so vpili ljudem, naj bežijo.

Kričanje, panika in kri
Po poročanju britanskih in francoskih medijev so vse priče opisovale, da je bilo veliko kričanja, panike, krvi in trupel, ki so ležala po dvorani.

Podobne prizore so v krutem napadu na civiliste doživeli tudi ljudje na pariških ulicah v bližini stadiona, v kamboški restavraciji in nekaj drugih barih, ki so bili tarča terorističnega napada.

Ulice Pariza po napadu v fotogaleriji (foto: epa).

A. D.