fbpx

Grozljiva zgodba 13-letne deklice, ki jo je posilil mož iz Iraka, švedsko sodišče pa mu je dodelilo skrbništvo nad otroki

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

Švedsko sodišče je odločilo, da lahko iraški oče dvojčkov, ki je zaprosil za azil, obdrži otroka pri sebi, čeprav je posilil njuno mamo, ko je bila stara komaj 12 let. Punca se je kasneje od moža, ki ji ga je izbrala družina, ločila, a se je bila prisiljena odreči otrokom. Družina se je zdaj 23-letnice odrekla, po tem, ko je zavrgla hidžab.

Ko je bila stara sedem let, so učitelji na Aliciji (ime je lažno z namenom zaščite njene identitete) opazili modrice. Potem ko so kontaktirali pristojne službe, je najprej povedala, da jo je oče pretepal. Oče je to zanikal, svojo izjavo pa je nato spremenila tudi deklica, saj, kakor se zdaj spominja, ni želela škodovati svoji družini. A to še ni pomenilo konca maltretiranja, poroča Voice of Europe. Deklica, ki so jo do takrat opisovali kot “srečno, pozitivno in trdno, je postala vse bolj odsotna in žalostna.”

A prava nočna mora se je začela leta 2007, ko so takrat 12-letno deklico odpeljali nazaj v Irak, da bi jo poročili z moškim starim okoli 25 let. “Nisem čisto razumela, kaj se dogaja,” je povedala Alicia. “Najhuje je nastopilo, ko so gostje odšli domov in se je znočilo. On je želel spati v isti postelji. Rekla sem, da želim spati v svoji postelji, bila sem prestrašena.” A do tega ni prišlo. To noč jo je “mož” grobo posili.

Kmalu je zanosila, a je prišlo do spontanega splava. Rotila je starše in moža za ločitev, a naletela na gluha ušesa. V 2007 je ponovno zanosila. Tokrat so jo starši odpeljali nazaj na Švedsko, saj naj bi tam imeli boljši zdravstveni sistem. Čeprav je v bolnici noseča 13-letnica zbudila začudenje, pa so socialne službe sklenile, da je v družini vse v redu, potem ko so starši povedali, da je Alicio v Iraku posilil “neznan moški.”

Foto: Pixabay

S 15 leti se je vrnila nazaj v Irak. Njen “soprog” je zahteval otroke, drugače bi švedskim oblastem posredoval slike z njune poroke. Alicijin oče se je uklonil, Alicia pa je bila primorana zapustiti svoja otroka. Na Švedskem jo je oče ponovno poročil s sinom enega od svojih prijateljev, a tudi ta zakon se je kaj hitro končal z ločitvijo. Na tej točki se je družina odrekla Aliciji, ki naj bi osramotila družino.

Pravosodni sistem, ki ne ščiti najšibkejših
Stockholmsko okrajno sodišče se je odločilo, da posiljevalskemu bivšemu soprogu, ki želi azil na Švedskem, dodeli skrbništvo njunih otrok z obrazložitvijo, da sta otroka z njim preživela večino svojega življenja v Iraku.

Vladna strokovnjakinja okrajnega administrativnega odbora v Östergötlandu, Juno Blom, je v zvezi z Alicijinim primerom povedala naslednje: “Celo življenje tega dekleta ni bilo nič drugega kot izdajstvo s strani naše družbe. Mala deklica je bila odpeljana iz Švedske, poročena, posiljena in nato je izgubila svoja otroka, ne da bi oblasti karkoli ukrenile. In zdaj zabijejo še zadnji žebelj v krsto tako, da ji odvzamejo pravico do skrbništva. Nikoli nisem videla primera, kjer bi se zgodile tolikšne krivice.”

Ivan Šokić