fbpx

Grozljive posledice poplav: 18 mrtvih, 20 tisoč evakuiranih, škoda ogromna

Poplave v Parizu (foto: epa).

Vodostaj reke Sene v Parizu je prvič ta teden upadel in Parižani si tako lahko vsaj malo oddahnejo. Padavin sicer še ni konec, a tako hudih, kot so bile, ne gre več pričakovati. S poplavami se sicer spopadajo tudi drugod po Evropi. Po najnovejših podatkih je umrlo najmanj 18 ljudi, od tega štirje v Franciji.

Gladina reke Sene je sicer v petek skoraj dosegla najvišji vodostaj v zadnjih 30 letih. Še ponoči je dosegala 6,10 metra, nato pa je nivo proti jutru začel padati. Rekord sicer ostaja 8,68 metra, dosežen med katastrofalnimi poplavami leta 1910.

Po opozorilih okoljskega ministrstva bo gladina Sene ta konec tedna še ostala visoka. “Smo v fazi stabilizacije, čeprav bi se vodna gladina za centimeter ali dva še lahko dvignila,” je po poročanju STA dejal Bruno Janet z okoljskega ministrstva.

Francoski premier Manuel Valls pa je sporočil, da so v Franciji poplave doslej terjale štiri smrtne žrtve, 24 oseb pa je bilo poškodovanih.


Žrtve drugod po Evropi
Enajst ljudi je umrlo v Nemčiji, dva človeka v Romuniji, v Belgiji pa je življenje izgubil čebelar, ki je pred poplavami poskušal obvarovati svoj čebelnjak.

Francoska okoljska ministrica Segolene Royal je izrazila bojazen, da bodo odkrili še več trupel, ko se bo voda umaknila iz vasi v osrednjem delu države, ki so ga prizadele stoletne poplave.

Evakuiranih več kot 20 tisoč ljudi
Zaradi narasle vode so v petek zaprli pariška muzeja Louvre in Orsay, uslužbenci muzejev pa so umetniška dela iz podzemnih depojev preselili na varno v višje ležeče prostore. Oblasti so stanovalce ob reki pozvale, naj pospravijo svoje kleti. Bregove reke so zaščitili z vrečami s peskom.

Pariške oblasti so dve telovadnici spremenile v začasno zatočišče za vse, ki so ostali brez strehe nad glavo. Od minulega konca tedna so v Franciji evakuirali več kot 20 tisoč ljudi, okoli 18 tisoč gospodinjstev je brez elektrike.

Škoda ogromna
Po besedah Bernarda Spitza iz francoskega združenja zavarovalnic bi izgube v državi lahko dosegle več kot 600 milijonov evrov. Vodstvo državnih železnic je škodo na železniškem omrežju označilo za katastrofalno, dosegla pa bo več 10 milijonov evrov.

B. O.